Među taocima u Alžiru bio Hrvat

Izvor: B92, 23.Jan.2013, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među taocima u Alžiru bio Hrvat

Zagreb -- Među 792 radnika koja su oteta u alžirskom gradu In Amenasu bio je i jedan Hrvat, koji je spasen u četvorodnevnoj akciji, piše Jutarnji list.

Najveći broj talaca je iz Alžira, i to njih 685, a 107 je stranaca.

U Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno da je hrvatski državljanin spašen i vraćen u Hrvatsku. "Uspeli smo da stupimo u kontakt s hrvatskim državljaninom na radu u tom postrojenju i pomoći mu tokom izvlačenja iz Alžira", kratko je potvrdio i Marin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Andrijašević, hrvatski ambasador u Alžiru.

Reč je o hrvatskom državljaninu koji radi za nemačku firmu podizvođača britanskog Britiš petroleuma na plinskom postrojenju u Alžiru. Prema informacijama Jutarnjeg, spašeni je radnik u ranim 30-im godinama, živi u blizini Zagreba i želi da zaštit svoj identitet.

Doduše, on nije bio u direktnom kontaktu s teroristima, već su ga pripadnici alžirske vojske oslobodili zajedno sa grupom Britanaca s lokacije nedaleko od baze koju su napali islamski teroristi.

On je kopnenim putem zajedno s kolegama prebačen u grad In Amenas, gde se nalazi aerodrom i avionom norveškog Crvenog krsta prebačen u grad Alžir.BP je u saradnji s britanskom vladom organizovao prevoz svojih radnika u London, gde su mu predstavnici hrvatske ambasade osigurali noćenje i avionsku kartu za Zagreb.

Na jugoistoku Alžira i dalje se identifikuju tela poginulih u četvorodnevnoj talačkoj krizi na plinskom postrojenju. Alžirski premijer Abdelmalek Sellal izjavio je da je ukupno ubijeno 37 stranaca i jedan Alžirac. Potvrdjeno je da su medju stradalim taocima jedan Francuz, trojica Amerikanaca i Britanaca, sedmorica Filipinaca te devetorica Japanaca.

U akciji alžirske vojske ubijeno je ukupno 29 otmičara, a trojica su uhvaćeni živi.Medju otmičarima su bila dva Kanadjana i 11 Tunižana. Ostali su bili iz Malija, Egipta, Nigera, s Mauricijusa i iz Alžira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.