Izvor: B92, 18.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Planiran atentat na Dodika

Banjaluka -- Banjalučki mediji javili su da je policiji u BiH dostavljena informaciju o pripremi atentata na premijera RS Milorada Dodika.

Komesar MUP-a Kantona Sarajevo Himzo Selimović poslao je nadležnim službama informaciju da bi, navodno, atentat trebalo da bude izvršen u Sarajevu prilikom njegove posete Kancelariji visokog predstavnika, a izvršili bi ga pripadnici "zemunskog klana" uz pomoć kriminalaca iz BiH.

Informacija je dostavljena državnoj Agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za istrage i zaštite (SIPA), Državnoj graničnoj službi i ostalim policijskim agencijama.

Atentat bi trebalo da izvrši "izuzetan strelac" Sretko Kalinić, dok bi logističku podršku pripadnicima "zemunskog klana" u Sarajevu trebalo da pruži kriminalna grupa okupljena oko Ramiza Delalića Chele.

Deo klana bio bi stacioniran oko Istočnog Sarajeva u Republici Srpskoj, a navedeno je da bi moguća lokacija na kojoj bi bile smeštene osobe koje bi učestvovale u atentatu bio i motel "Jeti" na putu Banjaluka-Jajce.

Prema policijskom dokumentu, povod za naručeni atentat na premijera RS Milorada Dodika mogli bi da budu pranje novca i finansijske transakcije koje je trebalo obaviti na području RS, a kojima su prethodili određeni dogovori u Crnoj Gori.

Prema tim informacijama, u dogovorima su učestvovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Crne Gore, kao i izvesni privrednici i osobe ruskog porekla koji su već investirali i oprali znatne količine novca u Crnoj Gori uz podršku tamošnje vlasti.

Još se navodi da je ranije planirani atentat na Dodika odgođen, a ponovo je aktivirana namera da se on likvidira nakon nekoliko značajnih privatizacija u RS, a posebno nakon privatizacije "Telekoma Srpske".

U ovim informacijama pominju se imena predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, hotelijera Žarka Radulovića, Svetozara Marovića, Branka i Ace Mićunovića, Armina Osmanagića, ruskog biznismena pod nadimkom "Beli medved", austrijskog direktora "Red Bula" i još nekih osoba.

Još se navodi da su zeleno svetlo za likvidaciju Dodika "dali Brane Mićunović i Amir Osmanagić Muše, zbog čega se ovih dana očekuje dolazak Vladimira Milosavljevića Budale, člana 'zemunskog klana' u BiH".

On bi u BiH trebalo da uđe na graničnom prelazu između Odžaka i Bosanskog Broda, navedeno je u policijskoj informacij u kojoj se još navodi da je tokom leta bilo planirano ubistvo šefa Dodikovog obezbeđenja Miloša Čubrilovića.

Sadržaj policijskog dokumenta sa detaljima o planiranom atentatu na Dodika objavljuju sutrašnje Nezavisne novine.

Dodik: Obavešten sam o pripremi atentata

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je za B92 da mu je pojačano obezbeđnje, kao i da je krajem prošle sedmice policija obavestila da poseduje poverljivu informaciju o tome da se na njega priprema atentat.

"Ta informacija došla je iz kantonalnog MUP-a u Sarajevu i dostavljena je svim relevantnim bezbednosnim institucijama u BiH", rekao je Dodik.

Agencija Beta prenosi da je Dodik, upitan kako komentariše to što se u policijskoj informaciji u vezi sa navodno planiranim atentatom na njega pominju imena visokih funkcionera Crne Gore, poput Ranka Krivokapića i Svetozara Marovića, odgovorio da smatra da "ta imena nemaju nikakve veze".

"Ne mogu da verujem da ta imena imaju ikakve veze sa svim tim. Nije moje da komentarišem policijske izvore i njihove informacije. Pitajte njih. Mislim da ni Marović ni Krivokapić s tim nemaju nikakve veze", rekao je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.