Mediji: Nova Vlada Crne Gore već formirana, poznata i podela ministarstava

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 15:00

Mediji: Nova Vlada Crne Gore već formirana, poznata i podela ministarstava

Pojedini mediji u Crnoj Gori tvrde da je nova izvršna vlast već formirana.

Iako se konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori mogu očekivati tek sredinom naredne sedmice, pojedini mediji u toj zemlji tvrde da je nova izvršna vlast već formirana i da će je činiti Evropa sad, Demokrate i predstavnici manjina, što će biti većina od 41 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Premijer će biti Milojko Spajić, dok će njegovi potpredsednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti Branko Krvavac, Momo Koprivica, Ervin Ibrahimović i Nik Đeljošaj, piše podgorički portal Borba, pozivajući se na svoja saznanja.

Nova Vlada će, kako tvrde, imati 22 ministarstva i četiri potpredsednika. Evropi sad je, osim premijera, pripalo i mesto potpredsednika vlade te još devet resora koje će podeliti sa svojim koalicionim partnerima sa izborne liste. Demokrate su dobile jedno potpredsedničko mesto i pet ministarskih.

Kada su u pitanju manjinske stranke, Bošnjačkoj stranci je pripalo pet ministarstava, albanskim opcijama dva ministarska mesta, dok je jedno dobila Hrvatska građanska inicijativa. Novi predsednik Skupštine, prema tim navodima, biće Aleksa Bečić, lider Demokrata.

Nova Vlada imaće četiri potpredsednika: Ervin Ibrahimović će biti zadužen za spoljnu i evropsku politiku; Momo Koprivica će biti zadužen za politički sistem, unutrašnju politiku i bezbednost; Nik Đeljošaj za regionalni razvoj, a Branko Krvavac iz Evrope sad za ekonomsku politiku i finansijski sistem.

Osim što će biti zadužen za pomenuto potpredsedničko mesto Ervin Ibrahimović će biti i novi ministar spoljnih poslova.

Planirano je da MUP pripadne Demokratama, a na tu funkciju bi trebalo da bude imenovan Boris Bogdanović, dok novi ministar pravde treba da bude Andrej Milović iz Evrope sad.

Evropa sad se nije izjašnjavala o ostalim kadrovskim rešenjima, ali su im pripala ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, ministarstvo ekonomskog i zelenog razvoja, ministarstvo visokog obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoj, ministarstvo zdravlja i ministarstvo sporta i mladih i kulture i medija.

Demokrate su uzele još ministarstvo odbrane, ministarstvo prosvete i ministarstvo šumarstva i vodoprivrede. Bošnjačka stranka će rukovoditi ministarstvom saobraćaja, ministarstvom rada i socijalnog staranja, ministarstvom energetike i rudarstva, ministarstvom poljoprivrede i ministarstvom dijaspore.

Albanska alijansa je dobila ministarstvo evropskih integracija pod uslovom da na tu poziciju dođe Genci Nimanbegu, u suprotnom, taj resor će pripasti drugoj albanskoj listi-Albanskom forumu, koji će pokrivati i ministarstvo javne uprave, gde će na poziciji ostati Maraš Dukaj. Hrvatska građanska inicijativa je dobila ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i na toj poziciji će biti Adrian Vuksanović.

Ostavljena je mogućnost i da SNP uđe u vladu, a resor za njih bi napravili u dogovoru Evropa sad, Demokrate i Bošnjačka stranka, navodi Borba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.