Masline draže od miliona

Izvor: Politika, 21.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masline draže od miliona

Porodica Franović iz Reževića ne želi da proda svoju zemlju, kažu da ih novac ne interesuje, ali ne znaju kako da se odbrane od urbanista koji su krenuli na njihov maslinjak i ostalu imovinu

Reževići – Ne želimo da prodamo nijedan kvadratni metar naše imovine.No,to izgleda nije dovoljno da sačuvamo dedovinu.Na naš maslinjak i ostalu imovinu krenuli su –urbanisti.

Lazar Franović iz Reževića,poznatog primorskog sela koje se nalazi između >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Petrovca i Svetog Stefana,objašnjavajući pomalo apsurdnu situaciju kaže da će, ukoliko budu usvojena dva planska dokumenta – „Katun gornje selo” i „Donji katun” –biti uništen maslinjak sa 1.000 stabalastarih do 500 godina,jedan od najlepših na Crnogorskom primorju.

Imanja koja se graniče uz posed Franovića već su prodata.I njima su nuđene milionske svote(u evrima) da otuđe dedovinu, ali su oni ponude odbili.

– Novac nas ne interesuje,to smo rekli javno u više navrata.No,onda su se planeri dosetili kako da nam doskoče: preko našeg imanja ucrtali su saobraćajnice.Okolo treba da se grade stambena naselja,a pošto mi ne želimo prodaju i gradnju,naše imanje je poslužilo za puteve koji će voditi do budućih kuća i apartmana – rekao je Franović.

Lazar Franović ističe da su u redovnoj proceduri uputili primedbe na nacrt planova i da će i dalje koristiti sva zakonska sredstva da zaštite imovinu.No, pitanje je hoće li i uspeti u svojim namerama.

– Takva je, nažalost, situacija da svako može da bane u vaš dom,zamahne svežnjem novčanica i tera sa vekovnog ognjišta.Danas su na redu Franovići,pitanje je ko je sutra – naglasio je Lazar Franović.

Podršku im pruža jedino Udruženja maslinara Budve.Agilni predsednik ove asocijacije Božidar Mitrovićkaže da ovo nije usamljen slučaj,da pod naletom urbanizacije uveliko stradaju stari maslinjaci.

– Slično je u Buljarici,Petrovcu,Pržnu i drugde duž obale, naglašava Mitrović. – Na području budvanske opštine ne tako davno bilo je oko 200.000 stabala,danas ih je jedva 40.000. Lokalno stanovništvo se tako raseljava,a na njihova imanja stižu oni koji se bave biznisom.

S. Gregović

[objavljeno: 22/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.