Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mašine za povratnike

Beograd -- Za nekoliko dana, 30 traktora i 40 priključnih mašina biće predato Srbima povratnicima u Hrvatsku.

To je pomoć koju je uputio Komesarijat za izbeglice kako bi podržao proces povratka izbeglica. Najveći broj Srba koji je 1995. napustio Hrvatsku, bežao je na traktorima.

Jedanaest godina kasnije, Srbija im pruža pomoć tako što im poklanja upravo traktore. Iako povratnici još uvek osećaju posledice tenzija nastalih obeležavanjem godišnjice Oluje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvari idu nabolje, a ova pomoć biće od velikog značaja, kaže predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac: "Ova pomoć znači mnogo više od onoga što se vidi. 30 traktora nije mnogo, kao broj, ali je jako važno, jer do sada Srbija nije pomagala."

Ministar privrede Predrag Bubalo kazao je da ovim gestom Vlada Srbije želi da pošalje poruku međunarodnoj zajednici, ali i Vladi Hrvatske, da se obećanja i obaveze moraju poštovati.

Stvaranje ekonomskih pretpostavki za povratak, najbitnije je za one koji žele da se vrate kućama, pa današnja donacija neće biti kraj pomoći: "Šta nam Nacionalno veće kaže da je prioritet, u tom pravcu ćemo i raditi. Ovi traktori bili su njihova želja. Prošli put kad smo bili u Hrvatskoj, tad su nam rekli da su im potrebni, i mi smo to i obezbedili. Mora postojati koordinacija i Vlade Srbije i Komesarijata za izbeglice, sa našim željama da pomognemo, ali i sa našim mogućnostima", kaže Predrag Bubalo, ministar privrede u Vladi Srbije.

Jedan od najvažnijih uslova za izgradnju odnosa sa susedima jeste da se trajno reši status izbeglih lica, bilo njihovom integracijom, ili povratkom u zemlje prethodnog prebivališta, stav je Vlade Srbije, pa će se na tome i raditi. Prema podacima Komesarijata za izbeglice, u Hrvatsku se do sada vratilo 69.000 prognanih Srba, dok izbeglički status u Srbiji još ima 107.000 izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oko 200.000 izbeglih iz te dve republike SFRJ tokom devedesetih godina uzelo je državljanstvo Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.