Marš besmrtnog puka širom BiH

Izvor: Vesti-online.com, 09.Maj.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Marš besmrtnog puka" širom BiH

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj obeležen je danas širom Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske, a u više gradova održana je i tradicionalna manifestacija "Marš besmrtnog puka".

Na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci danas su položeni venci na spomenik žrtvama fašizma.

Vence su položili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kao i delegacije Vlade Republike Srpske, Veća naroda, SUBNOR-a, ambasade Rusije u BiH.

Kako prenosi RTRS, obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Banjaluci je počelo maršom "Besmrtnog puka" sa Trga Krajine prema Trgu palih boraca NOR-a.

U koloni su pored ostalih bili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik skupštine Nedeljko Čubrilović i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, a učesnici su nosili slike svojih predaka, učesnika Drugog svetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsećanja na vojnike i civile iz NOR-a koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banja Luka Rade Džajić je rekao da će u Banjaluci uskoro biti podignuta bista sovjetskom maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu, koji je u istoriji poznat kao jedan od glavnih tvoraca pobede u Drugom svetskom ratu i koji je vodio odbranu Lenjingrada i bio zaslužan za poraz nemačke fašističke vojske u predgrađu Moskve.

U Sarajevu brojne delegacije su povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, položile cveće i odale počast na spomen-obeležju "Večna vatra".

Cveće su položili i predstavnici Predsedništva BiH, Federacije BiH, Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” KS.

Oni su poručili da je pobeda nad fašizmom izuzetno važna za sve građane BiH i da te tekovine treba negovati jer na njima mora biti zasnovano društvo u BiH. Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko rekao je da su ovo i dani kada se seća svih onih koji su dali živote u narodno-oslobodilačkom ratu 1942-1945. kao i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu iz perioda 1992-1995, saopćeno je iz Preš službe KS, prenosi Fena.

Više stotina ljudi učestvovaloje na trećem Maršu antifašista u Sarajevu koji je organizovala Socijaldemokratska partija BiH uz podršku i učešće Naše stranke i SABNOR-a Kantona Sarajevo.

Učesnici su se okupili na platou ispred Sebilja na Baščaršiji, a potom se u koloni kretali putanjom prema Večnoj vatri i Spomeniku deci Sarajeva - do spomenika Josipu Brozu Titu kod Kampusa.

Oni su položili cveće na spomen-obeležja kod kojih su se zaustavljali i odavali počast žrtvama fašizma.

Na početnoj tački Marša, dekoracijom, pesmama, Kozaračkim kolom i skandiranjem Titovog imena, isticali su antifašističke stavove i parole, a celom trasom su nosili zastave sa zvezdom petokrakom, kao i zastave današnje države Bosne i Hercegovine.

Organizatori su ocenili da Marš antifašista prerasta u regionalni događaj jer se istomišljenicima iz Bosne i Hercegovine pridružuju učesnici iz susednih zemalja, nekadašnjih republika bivše zajedničke države Jugoslavije i istakli da to pokazuje da antifašističke ideje nisu umrle raspadom državne zajednice.

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona i grada Tuzle, povodom 74. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, organizovao je defile antifašista od Trga slobode do Spomen-kompleksa Slana banja u Tuzli.

Brojne delegacije položile su cveće na spomenik na Trnovcu Josipu Brozu Titu i na biste narodnih heroja, spomenik partizanskim brigadama, zlatnim ljiljanima, poginulim braniteljima BiH i Tuzle 1992.-1995. i civilnim žrtvama.

- Bosna i Hercegovina je ponovo rođena ZAVNOBIH-om i AVNOJ-em, a antifašizmom odbranjena 1992-1995.godine. Antifašizam je jedino pravo sredstvo za odbranu suvereniteta i kontinuiteta državnosti BiH - kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, prenosi Fena.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.