Manjak struje zbog prinudne naplate

Izvor: Politika, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak struje zbog prinudne naplate

Podgorica – Pošto je opština Kolašin pre dva dana blokirala račun Elektroprivrede Crne Gore i prinudno naplatila 710.000 evra na ime poreza na nepokretnosti, iz crnogorske elektroenergetske kompanije juče su upozorili kolašinsku vlast da bi "nakon upada na njen račun, za to područje mogli da formiraju cene električne energije više i do 40 odsto".

"U slučajevima poput ovog, Regulatorna agencija za energetiku, zbog različitih troškova koje EPCG ima da bi obezbedila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << struju krajnjem potrošaču, može da formira cene električne energije po regionima. U taj trošak ulaze i različite takse u rasponu iznosa koji od opštine do opštine znatno varira", saopštili su iz EPCG-a.

Ova kompanija ističe da je u septembru od domaćinstava u Kolašinu za potrošenu struju naplatila oko 60.000 evra, što bi, prema njihovom objašnjenju, značilo da bi EPCG trebalo da plati porez na nekretnine za stubove u Kolašinu u vrednosti od 20 do 25 odsto onoga što naplati od domaćinstava.

Oni, takođe, ističu da je prinudna naplata obavljena na osnovu pet nezakonitih rešenja opštine Kolašin koja su sprovedena pre isteka roka za žalbu.

Menadžer za odnose s javnošću EPCG-a Ana Grego-Stojović upozorava da je prinudna naplata stvorila potpuno nov problem za potrošače u Elektrodistribuciji Kolašin, jer "EPCG ima plan investicija prema kojem je u centru grada u narednih nekoliko meseci trebalo izgraditi dve distributivne trafo-stanice i ugraditi nove tri hiljade metara desetokilovoltnog kabla".

"Procenjena vrednost ovog posla je oko 300.000 evra, a predstavnicima opštine Kolašin su te aktivnosti već bile najavljene i sa njima su već bili održani sastanci na kojima su se upoznali sa ovim ambicioznim planom", kaže Ana Grego-Stojović. "Investicijom bi se rešio i problem napajanja Kolašina u slučaju kvarova na postojećim trafo-stanicama, a potencijalnim novim potrošačima bi se omogućili bolji uslovi za priključenje na mrežu, ali nakon ovakvog bahatog ponašanja opštine Kolašin, EPCG je primorana da odustane od ovih investicija", dodaje Ana Grego-Stojović.

Ona opominje da će iz ovog sukoba najveću štetu imati sami građani "jer stabilnost napajanja električnom energijom u datim uslovima ne može biti garantovana, a mreža zbog nedostatka novca neće moći da se nesmetano održava".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.