Malo novca i puno nade

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo novca i puno nade

Na promociji projekta obnove Saborne crkve u Mostaru okupili se brojni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, Katoličke crkve i Islamske zajednice

Mostar – Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije blagoslovio je u nedelju početak obnove Saborne crkve Svete trojice u Mostaru, sedamnaest godina nakon što je sravnjena sa zemljom. Obnova hrama trebalo bi da počne uskoro iako se u radove ulazi sa velikom neizvesnošću. Međutim, iako za obnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << crkve nije prikupljeno dovoljno sredstava, vladika Grigorije izrazio je nadu da će crkva biti brzo sagrađena, kao i sve ostalo što je započeto u eparhiji zahumsko-hercegovačkoj. Za kompletnu obnovu potrebno je gotovo 20 miliona konvertibilnih maraka. Na donatorskoj konferenciji koja je održana prošle godine u manastiru Žitomislić obećana je pomoć od oko pet miliona, a do sada je uplaćeno svega oko 1,5 milion marka.

U nedelju je Saborna crkva proslavila i svoju krsnu slavu gde se na ruševinama okupilo više stotina vernika iz Mostara, ali i drugih hercegovačkih opština. Prethodne večeri projekat obnove crkve predstavljen je zvaničnicima vlasti sa svih nivoa u Bosni i Hercegovini, te predstavnicima diplomatskog kora, a prisutna je bila i parlamentarna delegacija Srbije.

Vladika Grigorije na promociji projekta obnove zahvalio je svima na pomoći izrazivši nadu da ona neće stati. „Nada je velika da ćemo izgraditi crkvu, i to na radost ne samo pravoslavaca već svih građana Mostara. Jer ako ne bi tako bilo ne bi je trebalo ni graditi. Kada gradimo ovakvu crkvu, to znači da ćemo ovde biti zauvek”, naglasio je vladika.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je došao u nameri da podrži ovaj projekat, rekao je da obnova ovog hrama može mnogo da znači za bolji Mostar, za povratak Srba i trajno pomirenje u ovom gradu.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ocenio je da je obnova Saborne crkve od velikog značaja za grad, jer, kako je rekao, ona je bila i konkretan znak višenacionalnosti koja je i danas obeležje Mostara. Obnova crkve, smatra Bešlić, biće simbolična poruka da su razaranja uzaludna.

Zastupnik Demokratske stranke u parlamentu Srbije Srđan Milivojević, u ime predsednika Srbije Borisa Tadića, darovao je mostarskom hramu ikonu Belog anđela, prenoseći Tadićevu poruku da će Srbija pomoći u obnovi ove crkve kako je to i ranije obećao.

Saborna crkva je u junu 1992. prvo granatirana, pa zapaljena, a kada je i nakon toga ostala da se nadvisuje nad Mostarom, pripadnici HOS-a su je minirali i pretvorili u gomilu kamena.

Sanja Bjelica

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.