Makedonski ministar optužio Ramu da raspiruje nacionalne tenzije

Izvor: BKTV News, 02.Mar.2017, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski ministar optužio Ramu da raspiruje nacionalne tenzije

Makedonski premijer u tehničkoj vladi Emil Dimitrijev optužio je danas albanskog kolegu Edija Ramu da raspiruje nacionalne tenzije.

Dimitrijev je Rami poručio da je mešanje u unutrašnja pitanja Makedonije veoma štetno po međususedske odnose i u suprotnosti sa evropskim vrednostima. U pismu Rami, Dimitrijev izražava uverenje da će Makedonija, bez mešanja albanskog premijera, pronaći rešenja za izazove sa kojima se suočava, prenela je MIA.

Prethodno, Rama je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << makedonskom predsedniku Ðorđu Ivanovu poručio da "albanski nije jezik neprijatelja, već državotvornog naroda Makedonije".

"Bez Albanaca nema Makedonije, dragi predsedniče", napisao je Rama u poruci na svom Tviter nalogu.

Dimitrijev je, međutim, ocenio da je "prilično neodgovorno" od Rame da raspiruje nacionalne tenzije.

"Verujte mi, to nikome ne pomaže. To (mešanje) neće pomoći Albaniji, čiji građani očekuju od vas da rešite nedostatke u vladavini prava i ekonomiji. Neće pomoći ni EU, jer je njima jasno da samo tražite izgovore da izazovete sporove kako se ne biste usmerili pažnju na ono što jeste ili niste uradili kod kuće", naveo je Dimitrijev.

On je dodao da Ramino mešanje neće pomoći ni Makedoniji, čiji građani, naglasio je, žele suverenu i nezavisnu zemlju u okviru trenutnih granica.

"Njeni građani plaćaju cenu vaših navodnih ambicija da redefinišete Makedoniju, umesto da reformišete Albaniju u okviru njenih postojećih granica. To, takođe, neće pomoći stranama u Makedoniji, koje vi podcenjujete na neadekvatan način i tretirate ih preuzimajući ulogu zaštitnika", naglasio je Dimitrijev.

Dimitrijev tvrdi da je albanski jezik široko zastupljen u Makedoniji.

"Albanski, kao i turski, srpski, vlaški, bosanski i romski, zajedno sa makedonskim jezikom, deo su kulture i bogatstva Makedonije".

Makedonija, dodao je, obezbeđuje velike fondove za promociju jezika i kultura svojih zajednica.

"Bilo bi lepo kada biste pratili naš primer. Ne tako davno u Albaniji, neki ljudi su morali da zatvaraju prozore svojih domova ukoliko su govorili maternji jezik, kako ih niko ne bi čuo. Mi nikada nismo imali ti iskustvo", poručio je Dimitrijev.

Dimitrijev je u pismu Rami zaključio da je zajednički cilj izgradnja snažnog civilnog društva, koje će biti deo evroatlanske porodice.

Uprkos svim pritiscima međunarodne zajednice na Ivanova da mandat za sastav nove vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je, zajedno sa albanskim strankama, prikupio 67 poslaničkih potpisa, šest više od neophodnog 61, makedonski predsednik je odbio to da učini.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.