Makedonski denar pred devalvacijom

Izvor: Politika, 27.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski denar pred devalvacijom

Makedonska vlada i guverner Narodne banke Petar Gošev su se sukobili oko visine kamate za prodaju blagajničkih zapisa

Skoplje – Alarm koji su uključili svi relevantni makedonski ekonomski i finansijski stručnjaci upozoravajući da zemlji preti finansijska kriza i devalvacija denara, nije uznemirio premijera Nikolu Gruevskog i ministra finansija Trajka Slavevskog. Oni su bez saglasnosti guvernera Narodne banke Makedonije Petra Goševa, naložili prodaju državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obveznica uz visoku kamatu, za dva procenata višu od one koju NBM odobrila što je uzrokovalo manji priliv novca od blagajničkih zapisa.

Kako je objasnio ministar finansija, vlada se na ovakav korak odlučila poštujući preporuku MMF a u cilju dopune budžeta. Za nepuna dva meseca prodajom blagajničkih zapisa inkasirano je 40 miliona evra, a otkupile su ih banke ignorišući pri tome NBM koja ih je prodavala uz nižu kamatu.

Budući da su blagajnički zapisi jedan od osnovnih instrumenata kojim NMB kontroliše novčanu masu, odnosno inflaciju, vlada je njihovom prodajom po većoj kamati ovu razvlastila od kontrole cena i balansa na tržištu novca.

Guverner Gošev je juče objavio da je Narodna banka, u nedostatku drugih mera odlučila da kamatu blagajničkih zapisa poveća sa sedam na devet procenata i na taj način povratila kontrolu nad ekonomijom.

U protekla dva meseca, od kako je vlada razvlastila NBM obaveze vođenja monetarne politike, banke su od centralne banke pozajmile 147 miliona evra manje u odnosu na isti period lane i čak 21 milion evra manje u odnosu na prošli mesec.

Obrazlažući odluku o povećanju kamate na blagajničke zapise sa sedam na devet procenata, guverner Gošev je naglasio da je do toga došlo zbog smanjenja deviznog priliva, povećanja odliva stranog kapitala, povećanja trgovinskog deficita i pada platnog bilansa zemlje.

Od oktobra prošle godine do 20. marta Narodna banka Makedonije je prodala 400 miliona državnih rezervi koje sada iznose 1,3 milijarde evra. Za održavanje ravnoteže na deviznom tržištu i održavanja stabilnog kursa denara, od početka ove godine NMB je prodala 181 milion evra, rekao je guverner Gošev.

S obzirom na očigledan sudar između vlade i guvernera Goševa nisu daleko od istine informacije da će on uskoro biti smenjen. On je rekao da ga takve priče ne interesuju i da će, dok bude guverner, svim silama braniti stabilnost makedonske valute.

Premijer Gruevski je odbio da komentariše novu kamatnu stopu NMB na blagajničke zapise, ali je rekao da vlada za sada drži pod kontrolom finansijsku situaciju u zemlji, najavivši da za sada nema potrebe da se koriguje budžet za ovu godinu, a ako bude potrebno, to će biti učinjeno u maju ili junu.

Mile Radenković

[objavljeno: 28/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.