Izvor: B92, 21.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija nije ispunila uslove EU

Skoplje -- Makedonija nije ispunila neophodne uslove za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, izjavio je komesar EU za proširenje Oli Ren.

Zbog toga Evropska komisija ne bi trebalo da preporuči početak tih pregovora 5. novembra, navodi u svom izveštaju Ren.

Naime, Evropska komisija će objaviti 5. novembra godišnji izveštaj o napretku zemalja u procesu pridruživanja EU, u kome će oceniti standarde ostvarene u osam oblasti, poput ekonomskih i pravosudnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reformi i borbe protiv korupcije. Ovakve ocene, čini se, nisu mnogo iznenadile makedonske vlasti.

Proces makedonske evropske integracije biće nastavljen još intenzivnije i nakon 5. novembra, kada će ta zemlja dobiti izveštaj Evropske komisije, kaže se u pismenoj izjavi potpredsednika Vlade za evropske integracije Ivice Boceskog u prvoj i, za sada, jedinoj reakciji makedonskih zvaničnika, na izjavu evropskog komesara za proširenje Olija Rena.

Iako ima kandidatski status treću godinu zaredom, Makedonija će ostati bez početka pregovora jer nije potpuno ispunila nijedan od postavljenih uslova iz Brisela - reformu sudstva, policije i javne administracije i bitku protiv korupcije. Makedonija ima i uslov plus, nakon neuspelih izbora, koji nisu prošli prema evropskim standardima.

Izjava Olija Rena nije iznaneđenje za makedonsku javnost. Vlada u Skoplju nastoji da svoj neuspeh u ispunjavanju uslova za ulazak u EU nastoji da opravda grčkim uticajem u Briselu, odnosno nerešavanjem spora oko imena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.