Makedonija neće klečati

Izvor: B92, 29.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Makedonija neće klečati"

Nikola Gruevski

Skoplje -- Premijer Makedonije Nikola Gruevski kaže da Makedonija neće klečati pred Vladom Srbije i SPC.

Gruevski je izjavio da je Vlada Makedonije povukla molbu vlastima Srbije da makedonskoj državnoj delegaciji bude omogućeno da povodom 2. avgusta, Ilindena, nacionalnog praznika Makedonije, poseti manastir Prohor Pčinjski, na teritoriji Srbije.

"Čekali smo tri nedelje na odgovor Vlade Srbije, ali on nije stigao. Na pet dana do 2. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučili smo da povučemo zahtev zato šta smo procenili da treba da prestanemo da molimo i klečimo pred Vladom Srbije i Srpskom pravoslavnom crkvom", izjavio je Gruevski.

"Nedostojanstveno je da do poslednjeg dana čekamo šta će oni odlučiti, da makedonski narod svake večeri gleda televiziju i čeka kakvu će odluku doneti vlada i crkva", objasnio je Gruevski.

"Makedonija ubuduće ne bi trebalo da pokušava da ode u manastir kako bi obeležila 2. avgust, dan makedonske državnosti. Sve dok se ne reše odnosi makedonske i srpske crkve ne treba da tražimo da idemo u manastir", rekao je Gruevski.

Predsednik Branko Crvenkovsk je odluku o povlačenju zahteva ocenio kao ishitren korak i naveo da nije trebalo otkazivati posetu mestu gde je 2. avgusta 1944, zasedalo Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije.

Vlada Makedonije 2. avgusta u Kruševu organizuje narodnu proslavu obeležavanja 104 godine od Ilindenskog ustanka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.