Izvor: B92, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Vlada odbila predlog

Skoplje -- Makedonski premijer i predsednik nisu prihvatili nacrt predloga Metjua Nimica. posrednika UN u sporu oko imena.

"Postoji jedna tačka koju definitivno ne možemo prihvatiti, a ta tačka je opna u kojoj se kaže da Republika Makedonija treba da prihvati ime za međunarodnu upotrebu, koje se razlikuje od ustavnog imena Republike", saopštio je u pisanoj izjavi premijer Nikola Gruevski.

Prema navodima Gruevskog, Nimicev predlog koji nije javno objavljan predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Makedonija ne upotrebljava svoje ustavno ime Republika Makedonija u međunarodnim institucijama, odnosno da to ime ne bude u međunarodnoj upotrebi već samo u bilateralnim odnosima s drugim zemljama.

Gruevski je najavio da će "makedonski državni vrh nastaviti zajedno s institucijama da razgovara, analizira i izvlači pozitivne i negativne strane, ali podvlačim da o ovom delu ne postoji prostor za razgovor sa naše strane".

"O drugim delovima nacrta okvira predloga Nimica možemo razgovarati", navodi Gruevski.

S tim saopštenjem složio se i predsednik Branko Crvenkovski koji je isto tako razmotrio predlog. Izjava Gruevskog je usledila nakon telefonskog razgovora s Crvenkovskim.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Antionio Milošoski je juče rekao da je Nimicov nacrt predloga pozitivan i da je poslat premijeru i predsedniku na razmatranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.