Izvor: B92, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Rešiti spor oko imena

Skoplje -- Šef makedonske diplomatije kaže da Makedonija i Grčka treba da reše spor oko imena, pre samita NATO-a u Bukureštu u aprilu.

"Republika Makedonija u ovom procesu koristi argumenate ali, na žalost, Grčka u određenim trenucima koristi argument snage da bi izvršila pritisak na Makedoniju", rekao je Antonio Milošovski novinarima komentarišući najave da se pregovori nastavljaju 1. novembra u Njujorku. On je rekao da će Makedonija argumentima braniti "pravo na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustavno i nacionalno ime i na vlastiti identitet".

Milošovski smatra da je poželjno da se dođe do rešenja o imenu koje osporava samo Grčka.

"Očekujemo da Grčka kao najstarija članica Evropske unije i NATO-a u regionu pokaže zrelost i pruži podršku zajedničkim ciljevima koji imaju NATO i EU u regionu - da uđe u zonu stabilnosti, da taj cilj postignemo integracijom u NATO, da pomognemo jednim drugima. To će biti u korist i Makedonije i Grčke", izjavio je Milošovski.

Makedonski mediji jutros prenose izjavu portparola američkog Stejt departmenta Šona Mekkormaka koji je ocenio kao pozitivan predlog posrednika UN Metjua Nimica o nastavku razgovora Makedonije i Grčke o pitanju imena.

Nimic je pre dva dana u pisanoj izjavi naveo da će 1. novembra u Njujorku imati susret s pregovaračima dveju država.

Upitan da li će se SAD uključiti u razgovore imajući u vidu da su razgovori u kritičnoj fazi, Mekkormak je rekao da SAD podstiču dve strane da same reše problem.

"Kao što znate, mi smo doneli odluku o pitanju imena", izjavio je portparol Stejt departmenta indirektno odgovarajući da je SAD priznala Makedoniju pod ustavnim imenom Republika Makedonija.

Evropski komesar o proširenju Oli Ren pozvao je Atinu i Skoplje da osnaže napore i da postignu uzajamno rešenje problema s imenom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.