Makedonija: Privedeno 40 osoba

Izvor: B92, 04.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Privedeno 40 osoba

Skoplje, Ljubljana -- Oko 40 osoba privedeno je zbog nemira i oružanih sukoba tokom parlamentarnih izbora u Makedoniji. Državna izborna komisija odlučila je da se izbori ponove na 25 mesta.

Makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska saopštila je da su krivične prijave podnete protiv osam osoba za više od 25 teških krivičnih dela. Utvrđeno je da su u incidentima bili umešana i tri pripadnika MUP-a, protiv kojih će biti podignute krivične prijave, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a slede im i otkazi, rekla je ministarka policije.

Na konferenciji za novinare u Skoplju ona je saopštila da je policija jutros privela još šest osoba u selima Rašče i Buković, kod Skoplja, pod sumnjom da su učestvovali u incidentima za vreme održavanja parlamentarnih izbora u nedelju. U njihovim kućama pronađen je veliki arsenal oružja.

Jedan od onih koji se suočava sa mogućnošću da bude pritvoren je i kandidat za poslanika iz albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) Vulnet Ahmeti iz Tetova, dok će bivši zamenik ministra odbrane Talat Džaferi dobiti prekršajnu prijavu, dodala je Jankulovska.

Jankulovska je odbacila optužbe da policija pritvara samo članove DUI, precizirajući da policija neke od pritvorenih povezuju i sa Demokratskom partijom Albanaca (DPA).

Ona je pozvala je stranke da se ograde od postupke svojih simpatizera i aktivista i da osude nasilje, ono što dosad nisu učinili. Jankulovska je saopštila da će MUP istraživati i da li su politički lideri i funkcioneri stranaka podstakli aktiviste da izazivaju nemire i incidente.

Kacin razočaran incidentima

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin je danas u Briselu saopštio da je razočaran incidentima, do kojih je došlo na nekim izbornim mestima u područijima većinski naseljenim albanskim stanovništvom u Makedoniji.

Kacin je naveo da ugrožavanje života stanovnika nije evropski standard, ali kako su izbori u ostatku makedonske države tekli mirno i demokratski, Republika Makedonija je dokazala da je u punoj meri predana i spremna da postane punopravna članica EU.

"U tom pravcu se kreću i odluke vlade da na više od dvadeset izbornih mesta ponovi izbore, otkrije i kazni izazivače incidenata i počinioce krivičnih dela", rekao je Kacin, navodeći da je, prema njegovom mišljenju, sada potrebno ostvariti slobodne i pravedne uslove svuda gde će izbori biti ponovljeni.

"Republika Makedonija je multietnička država, zbog čega je potrebno istrajavati na tome da svaki njen državljanin ima pravo na slobodne izbore i pravo da učestvuje u upravljanju državom. Bez obzira na konačni rezultat izbora i vladajuće stranke i opozicija će imati pred sobom puno posla", rekao je Jelko Kacin.

Kacin je pozdravio i gest vođe opozicije, Radmile Šekerinske, koja je čestitala pobedniku izbora, koaliciji "Za bolju Makedoniju" i naglasila spremnost opozicije da konstruktivno sarađuje sa novom vladom.

Istovremeno, Kacin je pozvao i da se nova makedonska vlada formira što pre, kako bi Makedonija mogla da ubrza približavanje evro-atlantskim integracijama.

Ponavljanje izbora na 25 mesta

Državna izborna komisija donela je odluku o poništavanju i ponovnom održavanju izbora na 25 izbornih mesta u Makedoniji, na kojima je zbog raznih neregularnosti na nedeljnim parlamentarnim izborima prekid glasanja trajao više od tri sata, objavljeno je u Skoplju.

Ponovljeni izbori održaće se 15. juna, a broj mesta na kojima se izbori ponavljaju nije konačan, jer sledi razmatranje prigovora političkih stranaka.

Izbori će biti ponovljeni na 19 biračkih mesta u severozapadnoj Makedoniji i na svih 6 biračkih mesta u skopskoj opšini Aračinovo, gde se u nedelju dogodilo

ubistvo, saopštio je portparol Komisije Zoran Tanevski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

DIK je saopštila zvanične rezultate izbora prema kojima je koalicija "Za bolju Makedoniju" osvojila 48,24 odsto glasova, koalicija za Evropu "Sunce" 23,31, Demokratska unija za integraciju 11,13 odsto, Demokratska partija Albanaca 10,52, Partija za evropsku budućnost 1,45 odsto i Partija za demokratski prosperitet 1,12 odsto glasova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.