Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Odziv 57 odsto

Skoplje -- Prema nezvaničnim podacima, u prvom krugu lokalnih izbora u Makedoniji učestvovalo je 57 odsto građana s pravom glasa.

U Makedoniji su održani lokalni izbori, koji su raspisani nakon usvajanja Zakona o decentralizaciji prošle godine, kojim je predvidjena nova teritorijalna organizacija zemlje. Izbori su odlagani u dva navrata zbog neslaganja u političkoj javnosti Makedonije u vezi sa Zakonom o decentralizaciji koji je opozicija ocenila kao suviše naklonjen albanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjini.

Koalicija "Za Makedoniju zajedno", koju prevodi Socijaldemokratski savez Makedonije premijera Vlade Bučkovskog, vodi nakon prvog kruga glasanja na u nedelju održanim lokalnim izborima u Makedoniji. I pored 13 osvojenih gradonačelničkih mesta u prvom krugu glasanja, vladajuća koalicija je pretrpela ubedljiv poraz u glavnom gradu, Skoplju. Nezavisni kandidat Trifun Kostovski, uz pomoć opozicije, izvojevao je iznenađujuće visoku pobedu protiv aktualnog gradonačelnika Riste Penova. Državna izborna komisija još nije saopštila rezultate, što ostavlja prostor za spekulacije da vlast pokušava da izdvejstvuje još jedan krug glasanja u kojem bi uz podršku albanskih političkih glasova, Penov dobio još jedan mandat.

Politički okršaj u albanskom bloku završen je pobedom DUI-a, Ali Ahmetija, čiji kandidat vodi nakon prvog kruga u Tetovu. Demokratska unija za integraciju Albanaca osvojila je Gostivar, a vodi i u Strugi, koji je novim zakonom o lokalnoj organizaciji postao grad sa većinskim albanskim stanovništvom. Izbore za koje se generalno može reći da su protekli u fer atmosferi, pratilo je preko 3.000 domaćih i stranih posmatrača. Nekoliko incidenata koji su registrovatni ne mogu pokvariti generalni utisak, za B92 ocenjuje dopisnik iz Skoplja Safet Biševac

DIK zvanične rezultate glasanja treba da saopšti do srede, 16. marta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.