Izvor: B92, 27.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Kriza vlade?

Skoplje -- Demokratska partija Albanaca, članica vladajuće koalicije u Makedoniji, napustila vladu i prešla u opoziciju.

Potpredsednik DPA Menduh Tači izjavio je da vladajuća VMRO-DPMNE nema politički kapacitet i da nije spremna da radi na unapređenju prava Albanaca u Makedoniji. "Politika je velika stvar, a oni su dečji vrtić", izjavio je Tači.

"Građani Makedonije ne treba da strahuju. DPA je ozbiljna stranka, s velikim iskustvom u opoziciji. Nećemo praviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političku ili bilo kakvu krizu, delovaćemo kao opozicija", rekao je Tači.

Vlada se tako našla u teškom položaju jer od potrebnog 61 glasa u parlamentu za vladu, njih 11 je dolazilo od DPA, dok VMRO-DPMNE ima 45 poslanika.

Gruevskog sa sedam poslanika podržava Nova socijaldemokratska stranka, s kojom je premijer pre nedelju dana bio u svađi, posle javnih napada na premijera i VMRO-DPMNE, ali je spor prevaziđen.

Analitičari u Makedoniji ocenjuju da je glavni razlog za odluku DPA da izađe iz vlade jučerašnja izjava lidera opozicione albanske stranke DUI Aljija Ahmetija i portparola vlade Ivice Bocevskog da su Ahmeti i Gruevski blizu dogovora kojim se ide u susret zahtevima Albanaca.

Navodno je postignut dogovor da država socijalno zbrine bivše pripadnike Nacionalne oslobodilačke vojske, da će biti rešen problem upotrebe albanskog kao službenog jezika i da je sastavljena lista od oko 50 zakona koji će biti usvajani po principima Badinterove komisije, što znači da ne mogu biti doneti bez većine glasova manjina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.