Makedonci otkrili Internet

Izvor: Politika, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonci otkrili Internet

Skoplje – Šala lansirana početkom prošle godine da Makedonci još otkrivaju Internet, proizašla iz odgovora na pitanje o korišćenju internet-usluga, više ne važi. Građani Makedonije ne samo što su "otkrili" Internet već sve masovnije postaju korisnici njegovih usluga. Njihov broj rapidno raste, što pokazuje i zvanična statistika, prema kojoj je u prvih devet meseci ove godine 40,9 procenata od ukupnog stanovništva u svom radu koristilo kompjuter. Istovremeno broj onih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su koristili internet-usluge beleži porast od 100 posto u Telekabelu do čak 700 posto u On. net provajderu.

Na porast korisnika kompjutera i internet-usluga, kao i svuda u svetu, i u Makedoniji utiču cene i jednih i drugih, koje stalno padaju, pre svega zbog velike konkurencije među prodavcima obe usluge.

Pomenuti On. net, koji je prvi u Makedoniji građanima ponudio bežičnu internet-konekciju, najzaslužniji je za porast korisnika Interneta. Usluge ove makedonsko-slovenačke kompanije od ove godine koristi 24.000 lica, od kojih 17.000 ima bežični Internet. Ispred njih su Makedonske telekomunikacije sa 25.000 pretplatnika, a slede ih Telekabel sa 11.000 i Kejbel Tel sa 6.000 korisnika.

Statistika pokazuje da 92,5 odsto Makedonaca Internet koristi za komuniciranje, slanje i primanje pošte. Broj onih koji globalnu mrežu koriste za pretraživanje informacija iznosi 84 procenta, dok 27 procenata Internet koristi za informatičku obuku. Makedonci Internet sve češće koriste i za upoznavanje sa propisima državnih organa, za "skidanje" zvaničnih dokumenata ili formulara.

Najmanji je broj onih koji Internet koriste za takozvano onlajn kupovanje. Takvih je 2,8 procenata među korisnicima, ili 0,8 procenata na nivou ukupne populacije u Makedoniji, i oni uglavnom posredstvom Interneta kupuju elektronske delove, knjige i stručne časopise.

--------------------------------------------------------------------------

Svakom apsolventu po kompjuter

Svoj udeo u internet-ekspanziji ima i vlada, koja je ove godine finansirala i na uslugu građanima ponudila besplatan Internet u svima gradovima u zemlji. Istovremeno, na predlog premijera Nikole Gruevskog, vlada je donela odluku da svim apsolventima na tri Univerziteta u Makedoniji pokloni po kompjuter. Ta akcija je u toku, a usporena je zbog nedostatka kompjutera na makedonskom tržištu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.