Mađarska da kaže da li je Gruevski bio kidnapovan

Izvor: B92, 17.Nov.2018, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mađarska da kaže da li je Gruevski bio kidnapovan"

Skoplje -- Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će odbegli bivši premijer Nikola Gruevski, koji je osuđen na dve godine zatvora, biti vraćen u Makedoniju.

On je intervjuu Televiziji Alsat M odbacio spekulacije da se dogovorio sa Gruevskim i omogućio mu da pobegne, podsećajući da se i u vreme postizanja Pržinskog dogovra govorilo da ima dogovor s bivšim premijerom, ali da je ispalo da to nije tačno.

"Sve što sam govorio, tako je bilo. Ja kažem da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gruevski biti vraćen... Mađarska treba da kaže da li je bio kidnapovan, ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo", rekao je premijer Makedonije.

Zaev je istakao primer bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je nakon što je bio odsuđen za korupciju 2010. pobegao, ali je uhvaćem i godinu dana kasnije vraćen u Hrvatsku.

Gruevski je 11. novembra iz Makedonije, prema zvaničnim informacijama, pobegao preko Albanije i Crne Gore mađarskim diplomatskim vozilom.

Gruevski, kome su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog mercedesa u vreme dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaev uvjeren da će Gruevski biti vraćen u Makedoniju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Nov.2018

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski, koji je osuđen na dvije godine zatvora, biti vraćen u Makedoniju. On je intervjuu Televiziji Alsat M odbacio spekulacije da se dogovorio sa Gruevskim i omogućio mu da pobjegne, podsjećajući da se i u vrijeme...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.