Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: Ultradesničarska garda

Budimpešta -- Oko 600 osoba sinoć u Budimpešti položilo zakletvu da će braniti Mađarsku kao pripadnici ultradesničarske garde.

Formiranje Mađarske garde, u avgustu, koja je tada imala 56 članova, izazvalo je oštre kritike širom Mađarske zbog upotrebe uniformi i zastave s crvenim i belim linijama, koje su slične simbolima korišćenim u vreme fašističkog režima tokom Drugog svetskog rata.

Garda, koju podržava ultradesničarska partija Jobik, negira da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zastupa antisemitizam i tvrdi da je građanska grupa koja želi da sačuva mađarsku kulturu.

"Garda ima 5.000 kandidata koji žele da se pridruže", rekao je portparol Jobika Levente Jonaš novinarima na skupu na kom je bilo nekoliko hiljada pristalica, koji su posmatrali marš novih članova garde kroz aveniju do glavnog trga u Budimpešti.

Analitičari ocenjuju da na meti garde nisu Jevreji, već romsko stanovništvo u Mađarskoj i da bi mogli biti opasni u smislu da podstrekuju sukobe Roma i ostalog stanovništva. Od 10 miliona stanovnika u Mađarskoj 600.000 su Romi.

Premijer Ferenc Đurčanj uporedio je uspon garde sa usponom odreda SA u Nemačkoj u vreme Hitlera, tokom tridesetih godina, dok je jevrejska grupa Mažihis ocenila da su uniforme garde gotovo istovetne onima koje su koristili fašistički pokreti četrdesetih.

Iako su ultradesničarske grupe, poput Jobika, iskoristile prošlogodišnje demonstracije protiv vlasti, nisu uspele da osvoje veći broj glasova na izborima i nisu zastupljene u Parlamentu.

Ultradesničarske grupe i opozicija pripremaju nove demonstracije protiv Đurčanjeve vlade, godinu dana posle nasilnih protesta organizovanih povodom proslave 50. godišnjice ustanka protiv sovjetske okupacije 1956.

Očekuje se da će na protestima, koje je opozicija najavila za 23. oktobar, učestvovati na desetine hiljada građana, ali Đurčanjeva vlada i dalje drži kontrolu i sprovodi ekonomske reforme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.