Mađarska: Ograda na granici je neophodna

Izvor: RTS, 13.Sep.2017, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: Ograda na granici je neophodna

Bez fizičke zaštite nije moguće zaustaviti migracioni pritisak i zato je nephodna ograda na granici, rekao je za televiziju M1 Bence Tužon, državni sekretar za komunikacije u Kabinetu predsednika Vlade Mađarske.
Tužon je reagovao na izjavu Visokog komesara UN za izbeglice Filipa Grandija koji je u Mađarskoj posetio tranzitnu zonu za migrante kod mesta Reske, na mađarsko-srpskoj granici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Grandi je naglasio da je da je pravo i obaveza svake države da brani svoje granice, ali da to nije u suprotnosti sa obavezom da se pruži pomoć izbeglicama.
Bence Tužon rekao je da je bezbednost građana Mađarske na prvom mestu, zbog toga postoje i tranzitne zone i zaštitna ograda na granici.
"Ogromna energija i sredstva su za to potrebna. Samo izgradnja ograde stajala je 270 milijardi forinti, (900 miliona evra) pa Mađarska sa pravom traži da Evropska unija učestvuje u troškovima jer se time brane ne samo mađarski, već i građani Evrope", rekao je Tužon.
Glavni savetnik za bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi izjavio je da većina migranata na mađarsku granicu stiže bez ikakvih dokumenata.
"Stav Vlade Mađarske je da će svako ko traži politički azil u Mađarskoj imati zaštitu, ali ekonomski migranti ili oni koji dolaze sa lošim namerama, moraju računati na ozbiljnu kontrolu na granici", rekao je Bakondi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.