Mađari: Nećemo izručiti Gruevskog, daćemo mu pasoš

Izvor: Mondo, 21.Nov.2018, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari: Nećemo izručiti Gruevskog, daćemo mu pasoš

Mađarski ministar pravde Laslo Tročanji izjavio je da njegova zemlja ne može da izruči Nikolu Gruevskog jer je on dobio azil pošto je ukazao da se protiv njega vodi fabrikovani sudski postupak. Ako želi može da dobije pasoš.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski, file

Tročanji je rekao je da je davanjem azila Gruevskom Mađarska potvrdila da je bivši makedonski premijer žrtva političkog progona i da zato ne može biti izručen Makedoniji.

Tročanji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za televizijata „Eko“ dodao da nije pročitao objašnjenje za azil Gruevskom, ali da istovremeno nije iznenađen što mu je odobren azil budući, kako je rekao "ako bivši premijer ode u zatvor, sigurno mu neće biti lako".

Gruevski dobio azil u Mađarskoj?

Internet-portal 24h piše da je time što je Gruevski dobio status begunca, mađarska vlada priznala da Makedonija nije bezbedna država.

Prema istim navodima , makedonska vlada može da podnese tužba protiv Mađarske pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog, kako se navodi, kršenje Konvencije o diplomatskim odnosima.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.