Izvor: B92, 06.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP FBiH demantuje "Nezavisne"

Sarajevo -- Policija demantovala da je pokrenula istragu o međunarodnom švercu oružjem u koju je, navodno, umešan i Haris Silajdžić.

Jučerašnji demant MUP-a Federacije Bosne i Hercegovine da je pokrenuta istraga protiv člana državnog Predsedništva Harisa Silajdžića zbog šverca oružjem izazvala veliku pažnju javnosti u BiH. Priča o švercu oružjem poprimila je politički karakter i otvorila pitanje uloge medija u aktuelnim političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nakon što su banjalučke Nezavisne novine objavile navode kako je pokrenuta istraga protiv Silajdžića, visokog funkcionera Stranke demokratske akcije Hasana Čengića i još dve osobe zbog sumnje da su organizovali lanac međunarodne ilegalne trgovine oružjem, Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije saopštilo je kako su ti navodi netačni.

U saopštenju je navedeno da je novinar banjalučkog dnevnika proizvoljno i neprofesionalno preneo navode MUP-a o pokretanju istražnih aktivnosti i da u saopštenju policije nigde nije pomenuto da je Silajdžić predmet istrage o švercu oružjem. Zbog toga su, kako je, pojašnjeno, potpuno netačni navodi da Federalna uprava policije vodi istragu protiv Silajdžića.

Pojedini bosanskohercegovački analitičari smatraju da je i ovaj slučaj dokaz kako prisustvujemo novom bespoštednom političkom obračunu, čiji su glavni akteri Haris Silajdžić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik. Činjenica da su u poslednjih nekoliko sedmica između njih dvojice razmenjene mnoge oštre političke poruke daju za pravo ovakvom mišljenju.

Ono što je u ovom trenutku mnogo značajnije na tom planu jeste uloga medija u takvim političkim obračunima. Pojedini BH mediji, kako se tvrdi, aktivno učestvuju u sličnim političkim sukobima i takva medijska uloga postaje praksa u BiH, što bi moglo dodatno radikalizirati ionako osetljivu i uzdrmanu političku situaciju u zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.