Izvor: B92, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP CG: Sprečićemo blokade puteva

Podgorica, Beograd -- Direktor uprave MUP Crne Gore Veselin Veljović poručio da će policija sprečiti blokadu puteva koju su najavili radikali.

"Putevi su javni interes i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima mi ćemo sprečiti takve namere", poručio je Veljović. On u izjavi za podgoričku Republiku nije saopštio da li će isto uraditi i srpska policija u slučaju da radikali blokiraju saobraćajnice koje vode iz Srbije ka Crnoj Gori. "To je stvar policije Srbije", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Veljović.

Srpska radikalna stranka i Srpska lista najavili su juče u Podgorici da će blokirati puteve između Crne Gore i Srbije ukoliko crnogorski državni organi ne dozvole ulazak episkopu mileševskom Filaretu na teritoriju Crne Gore.

Episkop Filaret je 28. avgusta počeo štrajk glađu, jer mu crnogorska policija ne dozvoljava da uđe u Crnu Goru uz obrazloženje da se on nalazi na spisku osoba suda u Hagu koje pomažu haškim beguncima.

Filaret: Istrajaću do kraja

Filaret i o napadu na Ivanovića

Vladika mileševski Filaret optužio je danas "režim u Crnoj Gori da propagira mrak i bezumlje i da vodi antisrpsku i antipravoslavnu politiku".

Dokaz tome je i prebijanje novinara podgoričkih "Vijesti" Željka Ivanovića, rekao je Filaret. "To je dokaz da u Crnoj Gori nema slobode štampe, govora, kretanja i slobode veroispovesti", rekao je vladika mileševski Tanjugu i dodao da su u toj državi na delu "totalitarni režim, bezumlje i mrak, kakvi nikada nigde nisu viđeni, pa ni kod nas u vreme Slobodana Miloševića".

Podsetimo, pred izbore koji su održani 24. septembra 2000. godine, episkop mileševski obratio se biračima putem televizije Politika. "Kao što čovek nema rezervno srce, nema rezervne oči, ja nemam rezervnog predsednika svog, nemam rezervne vlade svoje, ni otadžbine rezervne. I kao episkop mileševski, ne vidim drugu ličnost za predsednika Savezne Republike Jugoslavije osim Slobodana Miloševića", kazao je tada Filaret.

Vladika mileševski Filaret koji već peti dan štrajkuje gladju na srpsko-crnogorskoj granici izjavio je danas da će "do kraja" istrajati u svom protestu pošto su ugrožena njegova ljudska, verska i nacionalna prava.

"Istrajaću do kraja, ali se ne nadam da će se sve ovo brzo završiti", kazao je Filaret u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

"Ovde se ne zna ni ko pije ni ko plaća, samo se zna da je vladika na nekome spisku, a ne zna se ni ni zbog čega ni ko ga je postavio, ja ne očekujem da će se ovo brzo završiti", kazao je vladika mileševski.

On je dodao da je od utorka do danas oko 3.800 ljudi došlo da mu pruži podršku.

"To znam po broju ikonica koje sam podario svakome ko je došao da me obidje", objasnio je vladika mileševski.

Sinod SPC: Zaštititi Filareta od nepravde

Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od predsednika i premijera Srbije i Crne Gore, kao i od glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, da preduzmu sve neophodne mere da vladika mileševski Filaret bude "zaštićen od nasilja i nepravde, a njegov život sačuvan".

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC-a se navodi da je Sinod uputio pisma na adrese ovih visokih ličnosti i da je 23. avgusta pozvao Filareta da odustane od namere da štrajkuje glađu.

"Neodrživa i štetna odluka vlasti Crne Gore"

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić je izjavio da je "neodrživa i štetna" odluka vlasti Crne Gore da zabrani vladiki mileševskom Srpske pravoslavne crkve Filaretu da obilazu svoju eparhiju u Crnoj Gori.

"Ta odluka je već nanela veliku štetu i zato bi bilo neophodno da crnogorske vlasti odmah dozvole vladiki Filaretu da neometano obavlja svoju episkopsku dužnodst", rekao je Jočić.

"Postoje drugi, efikasniji načini saradnje sa međunarodnim institucijama od zabrane slobode kretanja sveštenom licu", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.