Lukšić: Odnosi na uzlaznoj liniji

Izvor: B92, 27.Feb.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukšić: Odnosi na uzlaznoj liniji

Beograd -- Crnogorski premijer Igor Lukšić ocenio je, gostujući u emisiji "Između redova" B92, da se odnosi Crne Gore i Srbije kreću uzlaznom linijom.

Prema njegovim rečima, to dokazuje komunikacija na najvišem nivou, na nivou pojedinih ministarstava, kao i realizacija nekokliko zajedničkih ekonomskih projekata.

On je rekao da je tokom istorije bilo perioda kada su odnosi bili lošiji, kao i da veruje da ti odnosi mogu biti bolji.

Lukšić je negirao da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi dveju zemalja na najnižem mogućem nivou i rekao da postoji dobra politička komunikacija na najvišem nivou - između predsednika dve države, ali i operativno, između pojedinih ministarstava.

On je rekao da je prilikom nedavnog boravka u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem razgovarao o ekonomskim temama, među kojima je i uspostavljanje bolje koordinacije na realizaciji projekta izgradnje i rekonstrukcije pruge Beograd – Bar.

Lukšić je potvrdio da je sa predsedniom Tadićem "usput” razgovarao i o izručenju Veselina Vukotića, u skladu sa sporazumom o izručenju svojih građana, koji je nedavno potpisan između dve zemlje, kao i da je dobio odgovor da je taj postupak u toku.

Crnogorski premijer je rekao da su Crna Gora i Srbija dve međunarodno priznate države koje imaju svoje agende i da on ne vidi da bi neka od pitanja mogla ostati otvorena, osim što se, kako je rekao, Crna Gora u jednom trenutku opredelila da prizna nezavisnost Kosova, što u Beogradu nije dočekano s oduševljenjem.

O etničkim odnosima, popisu i jeziku

Kada je reč o predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori, Lukšić je kazao da je to statističko istraživanje, da građani treba slobodno da se izjašnjavaju i da se taj stav Vlade neće se menjati.

Upitan da li će ubuduće biti više Srba zaposlenih u državnoj upravi, premijer je kazao da nacionalna pripadnost nikada neće biti preduslov za zapošljavanje u državnoj upravi, već pre svega profesionalni standardi, odnosno da li neki kandidat ispunjavanja kriterijume potrebne za obavljanje nekog posla.

"Apsolutno odbacujem tezu da je etničko izjašnjavanje preduslov za angažman u javnoj upravi”, kazao je Lukšić.

Kada je reč o upotrebi jezika, Lukšić je rekao da je, prema ustavu, oficijelni jezik u Crnoj Gori crnogorski, a da su svi drugi u službenoj upotrebi.

"Vlada je u potpunosti posvećena tome da zaštiti sve što pripada korpusu ljudskih prava kada je u pitanju srpski, bošnjački ili hrvatski. Međutim, svi treba da imaju dovoljan nivo tolerancije i da poštuju to što postoje ljudi koji vole crnogorski jezik i žele da ga govore i izučavaju”, rekao je crnogorski premijer.

"Pojedini verski lideri nastupaju vrlo radikalno"

Lukšić je uveren da će prekršajni postupak koji je pokrenut protiv mitropolita Amfilohija biti ubrzo završen.

Premijer Crne Gore je rekao da je u najmanju ruku čudno to da premijer poziva na toleranciju i dijalog, a da, kako je rekao, pojedini verski lideri nastupaju sa vrlo radikalnih pozicija, koristeći kletve i slično kako bi objasnili svoje stavove.

Govoreći o crkvi Svete Trojice na Rumiji, on je rekao da bi najbolje bilo kada bi mitropolit Amfilohije prihvatio da se vrate u praksu nekadašnji masovni izlasci na Rumiju pripadnika sve tri vere - pravoslavaca, muslimana i katolika.

"Kada bi gledali strogo formalno, trebalo je juče, a ne sutra ukloniti taj verski objekat", rekao je on.

Lukšić je dodao da pokušava da dođe do rešenja i da je to jedno od pitanja koje je otvorio sa mitropolitem Amfilohijem "sa željom da probudi odgovornost kod svih učesnika u toj priči”.

Lukšić je istakao i da Crna Gora ne može biti utočište kriminala, kao i da je njegova zemlja više nego spremna da se suoči sa tim problemom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.