Lov na krivolov

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lov na krivolov

Od ribolovaca koji su nezakonito pecali na Skadarskom jezeru oduzeto je čak 87 kilograma ribe

Virpazar – Tokom ovogodišnje ribolovne zabrane Nacionalni park „Skadarsko jezero” podneo je nadležnom osnovnom tužiocu prijave protiv 78 osoba zbog krivolova, što je rekordan broj u poslednje četiri godine.

– Prošle godine podneseno je 19 prijava, 2006. četiri manje, a 2005. svega dve. Ovogodišnji broj prijava pokazuje da su rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rada Službe zaštite Nacionalnog parka vidljiviji, ocenjuje direktor NP „Skadarsko jezero” Zoran Mrdak.

Od ukupnog broja podnetih prijava 32 se odnose na nedozvoljeni ribolov mrežama, 39 na ulov plinskim lampama i ostima, a sedam prijava se tiču sportskog ribolova. Mrdak ističe da su od ribolovaca koji su nezakonito pecali oduzeli čak 87 kilograma ribe.

– Za vreme ribolovnog zabrana, od 15. marta do 1. juna, privremeno je oduzeto 30 mreža, po šest plinskih boca i lampi, osti i blinkera. Trajno je oduzeto 690 mreža, 15 plinskih boca, četiri osti, dva agregata i jedna sonda, saopštio je Mrdak.

Po njegovim rečima, reorganizacija Službe zaštite NP „Skadarsko jezero” je pri kraju.

– Deset nadzornika završilo je tronedeljnu obuku u Policijskoj akademiji u Danilovgradu, čime su zadovoljili kriterijume Zakona o zaštiti imovine i lica. Stekli su uslove za obavljanje poslova zaštite prirodnih i kulturnih vrednosti Nacionalnog parka. Kvalitetnija starosna i obrazovna struktura nadzornika u odnosu na čuvarsku službu, koja je do sada obavljala poslove zaštite, doprinela je boljim rezultatima, kao i profesionalnom pristupu obavezama i kompleksnim zadacima zaštite prirodnih i kulturnih vrednosti parka, veli Mrdak i podseća da je ribarstvo najstarija privredna delatnost na Skadarskom jezeru a riblji resursi osnova za život mnogobrojnih ribarskih porodica, kao i baza za razvoj turizma.

Ribolovna sezona na Skadarskom jezeru je u toku i trajaće do 15. marta iduće godine, kada opet stupa na snagu zabran za sve vrste ribe izuzev za ukljevu.

M. Vujović

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.