Lokalne vlasti premeštaju migrante iz centra Bihaća

Izvor: RTS, 16.Jun.2019, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalne vlasti premeštaju migrante iz centra Bihaća

Vlasti Unsko-sanske županije započele su premeštanje migranata iz središta Bihaća na lokaciju Vučjak, nedaleko od granice sa Hrvatskom. Stanovnici Bihaća za danas su najavili protest u centru grada zbog migrantske krize.
Navodi se da se migranti protive novom smeštaju koji se nalazi na bivšem odlagalištu otpada zbog čega su protivljenje toj lokaciji izrazili i predstavnici međunarodnih institucija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Hina prenosi da su migranti koje su predstavnici policije Unsko-sanske županije počeli da odvode iz centra grada iz improviziranih naselja i privatnih objekata, nakon izvesnog vremena pokušali da se vrate u Bihać, u čemu su ih sprečili pripadnici policije koji više ne dozvoljavaju povratak u centar grada.
"Izmestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uslova ili su bez identifikacionih dokumenata iznajmljivali privatni smeštaj", rekao je portparol MUP Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić.
Šiljdedić je naveo i da je na lokaciju Vučjak odvedena grupa ljudi koji su izazivali izgrede.
Navodi se da su na lokaciji Vučjak postavljeni šatori, kao i da se tek uspostavlja infrastruktura, snabdevanje vodom i električnom energijom, kao i sanitarni čvorovi.
Policija nastavlja da proverava objekte u cenrtru Bihaća u potrazi za migrantima koji se ne nalaze pod nadzorom vlasti.
Zapečaćeni objekti u kojima su migranti boravili
Kako su izvestili lokalni portali, zapečaćeno je nekoliko objekata u kojima su bili migranti.
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da je ovaj grad prepušten samom sebi u borbi sa migrantima.
"Mi smo poslednjih deset dana doslovno pregaženi ovde. U Bihaću su više od 20 odsto od ukupne populacije migranti", rekao je Fazlić.
Navodi se da se po procenama vlasti na području Unsko-sanske županije nalazi oko 8.000 migranata.
Misija UN u Bosni i Hercegovini usprotivila se uspostavljanju migrantskog centra na lokaciji Vučjak, a navodi se da su se ranije premeštanju migranata na ovu lokaciju usprotivili i Hrvati iz naselja Zavalja, Skočaja, Vedrog Polja i Žegara, koji su u pismu zatražili i podršku Hrvatskog sabora.
Stanovnici Bihaća za danas su najavili protest u centru grada zbog migrantske krize.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

GRADONAČELNIK BIHAĆA OGORČEN: Prepušteni smo sami sebi u borbi sa migrantima, mi smo pregaženi ovde!

Izvor: Kurir, 16.Jun.2019

Vlasti Unsko-sanskog kantona započele su da premeštaju migrante iz centra Bihaća na Vučjak, nedaleko granice s Hrvatskom, iako se oni protive novom smeštaju koji se nalazi na bivšem odlagalištu otpada.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.