Izvor: B92, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljut doček Janše u Sarajevu

Sarajevo, Ljubljana -- Slovenačkog premijera Janeza Janšu u Sarajevu su dočekale ljute štediše Ljubljanske banke.

Pred institucijama BiH bila je mala grupa pripadnika pokreta "Dosta" i "Udruženja starih deviznih štediša". Policija im nije dala da dođu pred samu zgradu, pa su noseći transparente stajali na trotoaru preko puta. Došli su, kako kažu, da mirno izraze svoje neslaganje sa slovenačkom politikom u vezi sa starom deviznom štednjom.

Preko megafona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je slovenačkoj delegaciji poručeno: "Janeze, lopove", "Vratite nam naše pare", 'Uzeli ste našu štednju, pa nam od nje gradite prljavu tehnologiju".

Slovenci su u zgradu institucija BiH ušli na zadnji ulaz, tako da nisu mogli da vide ono što su štediše i aktivisti pokreta "Dosta" nazvali performansom - odnosno simbolično uništavanje slovenske robe.

U znak protesta, na trpezi za uništavanje našli su se voda, mleko, sokovi, toalet papir iz Slovenije. Predstavnik Udruženja deviznih štediša je Špiriću uručio i pismo, zahtevajući da ga preda Janezu Janši.

Protiv male grupe demonstranata angažovano je desetak policijskih kola i oko 50-ak policajaca iz MUP-a i SIPA. Za to vreme, premijeri Slovenije i BiH u zgradi su razgovarali, a zatim odgovarali na pitanja novinara.

"Ja potpuno razumijem interes pojedinaca, tih ljudi, običnih građana, a danas nemaju ništa", rekao je Janez Janša.

"A trebaju ipak uzeti u obzir da je tada vladala jedna pravna regulacija i da se od tog vremena do danas mnogo štošta izmijenilo i da zapravo te stvari treba rješavati u okviru sukcesije", rekao je on.

"Ono što smo se dogovorili jeste da se nađu ekspertski timovi, da prouče taj problem, i da se pokuša naći rješenje koje je u interesu građana BiH, koji traže svoje pravo u skladu sa Poveljom o ljudskim pravima, čiji su potpisnici i BiH i Slovenija", rekao je premijer BiH Nikola Špirić.

Posete i koordinacije

U BiH ima oko 165.000 štediša koji su svoje devize, u ukupnoj vrednosti od 185 miliona dolara, poverili na čuvanje Ljubljanskoj banci u Sarajevu i koje do danas nisu dobili.

Slovenija insistira na tome da pitanje nekadašnjih štediša Ljubljanske banke u bivšim republikama treba da bude rešeno u okviru dogovora o sukcesiji nekadašnje zajedničke države, dok štediše zahtevaju da im Slovenija vrati novac, i to u skladu sa obavezama iz ugovora o nasledstvu bivše države.

Povodom ove posete, došlo je do novog konflikta između slovenačkog premijera i predsednika Slovenije, Janeza Drnovšeka. Drnovšek je, kako kaže, za posetu premijera saznao tek iz medija, zbog čega je morao da otkaže svoju, dugo planiranu posetu BiH sredinom marta.

Drnovšek je optužio i slovenačko ministarstvo spoljnih poslova da ga ne obaveštava o koordinaciji spoljne politike na najvišem nivou, dok u kabinetu premijera Janše tvrde da je šefica Drnovšekovog kabineta upoznata sa premijerovom posetom još sredinom decembra prošle godine.

Najnoviji nesporazum između premijera i predsednika Slovenije samo je eskalacija međusobnih optužbi, izazvanih time što Janšinog kandidata za novog guvernera Banke Slovenije i dosadašnjeg guvernera Mitju Gasparija nije podržao parlament.

Zbog toga je Drnovšek morao da ponudi novog kandidata, ali parlament neće ni novom Drnovšekovom kandidatu dati većinu glasova, potrebnih za preuzimanje te funkcije.

31. marta dosadašnjem guverneru centralne banke ističe mandat, a slovenački zakon ne predviđa mogućnost produžetka mandata do izbora novog guvernera, ali ni mogućnost privremene zamene guvernera.

Pitanje novog guvernera je i pitanje ko će zastupati Sloveniju u Savetu guvernera Evropske centralne banke, jer je Slovenija od 1. januara 2007. postala članica evro-zone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.