Ljubljana: Protestna nota Zagrebu

Izvor: B92, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljana: Protestna nota Zagrebu

Ljubljana -- Slovenija uručila protestnu notu Hrvatskoj zbog objavljivanja karte uzgajališta školjki u Piranskom zalivu u službenom listu.

Na karti, koju je objavilo hrvatsko ministarstvo poljoprivrede, granična linija između država ucrtana je polovinom Piranskog zaliva. Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel nazvao je juče to još jednom provokacijom, kao i da je Hrvatska već više puta pokušala da prejudicira tok državne granice i da je ovog puta to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učinila objavljivanjem karte u službenom listu.

Ministarstvo inostranih poslova Slovenije takođe ne prihvata, kako se navodi, "izmišljeno ime Savudrijska vala", koje se pojavilo u novim hrvatskim kartama.

"Žalimo zbog tih dešavanja i povezujemo ih pre svega sa početkom predizbornih događanja u Hrvatskoj", rekao je Rupel i upozorio da su Slovenija i Hrvatska 10. juna 2005. godine na Brionima potpisale zajedničku izjavu o izbegavanju incidenata, kojom su se obavezale da će poštovati stanje na terenu od 25. juna 1991. godine.

"Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Slovenije to veoma ozbiljno poštuje i odbacujemo sve karte koje su objavljene posle 25. juna 1991. godine. Nijedna karta nakon tog datuma nije važeća", rekao je slovenački šef diplomatije.

Rupel je naveo da državna granica između Slovenije i Hrvatske nije još precizirana, a kako će se to pitanje rešiti zavisi od daljih bilateralnih razgovori koji, kako je ocenio, pre ili kasnije moraju biti uspešni jer Hrvatska želi da uđe u EU.

Slovenija je o protestnoj noti koja je upućena vlastima u Hrvatskoj upoznala i organe EU u Briselu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.