Ljube Boškovski optužen i za ubistvo, počinioci - Srbi

Izvor: Press, 19.Okt.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljube Boškovski optužen i za ubistvo, počinioci - Srbi

Bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškovski optužen je za pomoganje ubistva dvojice muškaraca u jednom restoranu u Skoplju 2001, dok su počinioci tog zločina trojica srpskih državljana, piše Balkan insajt.

Boškovski, koji je i bivši haški optuženik, optužen je sa još 14 osoba za planiranje, egzekuciju i prikrivanje ubistva Marjana Tuševskog i Kirila Janeva. U vreme zločina, on je bio ministar unutrašnjih poslova i, prema optužnici, znao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << će Tuševski biti ubijen i ništa nije učinio da spreči taj zločin.

U optužnici Krivičnog suda u Skoplju navedeno je da su "direktni izvršioci" dvostrukog ubistva trojica srpskih državljana, a dvojicu od te trojice traži, takođe, i Haški tribunal za zločine počinjene tokom rata u BiH, navodi Balkan insajt.

Pored Boškovskog i trojice Srba, svi ostali optuženi za ovaj zločin su aktivni ili bivši policajci, koji su navodno učestvovali u organizaciji.

Kako piše makedonski Dnevnik, do ubistva Tuševskog i njegovog prijatelja Janeva došlo je zbog sukoba s Boškovskim. Kako navodi taj list, reč je o nesuglasicama zbog podele plena u zajedničkoj uceni jednog poznatog makedonskog biznismena.

Boškovski je iznos od ucene, od oko 50.000 evra, zadržao za sebe, nakon čega je dobio pretnje od Tuševskog. Ministar je potom navodno angažovao jednog lokalnog kriminalca da organizuje ubistvo.

Boškovski se nalazi na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne zbog nelegalnog finansiranja izborne kampanje.

U maju 2010. Boškovski je pred Haškim tribunalom oslobođen optužbe da u vreme sukoba u Makedoniji 2001. nije preuzeo ništa kako bi sprečio zločine nad Albancima, uključujući i ubistvo sedam civila u selu Ljuboten kod Skoplja, te da nije kaznio policajce koji su zlostavljali civile.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.