Liturgiju služilo 15 arhijereja, nepregledne kolone građana u Podgorici

Izvor: RTS, 29.Feb.2020, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liturgiju služilo 15 arhijereja, nepregledne kolone građana u Podgorici

U Podgorici održan Svetosimeonovski sabor, u čast svetog Simeona Mirotočivog - Stefana Nemanje. Mitropolit kijevski Onufrije predvodio današnju litiju ulicama Podgorice. Građani su na liturgiju i litiju stizali iz svih krajeva Crne Gore.
Mitropolit kijevski sa mitropolitom Amfilohijem i više arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i SPC-a služio je u Sabornom hramu liturgiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Mitropolija crnogorsko-primorska navodi da je liturgiju služilo 15 arhijereja Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve.
Litija je oko 12.20 krenula ka Nemanjinom gradu, a u Podgoricu su stigli građani iz cele Crne Gore. 
"Došli smo radi naših svetanja jer nam je od predaka ostalo da branimo crkvu, ovo je sraman zakon, nadam se da će ga brzo povući", rekao je jedan građanin.

Na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog litija se razdvojila, pa je deo građana nastavio ka Nemanjinoj obali a drugi deo ka Hramu Hristovog Vaskrsenja. 
Amfilohije: Ako žele sačuvaju obraz, neka povuku zakon Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je poručio da zahtevaju od premijera i predsednika Crne Gore da "povuku bezbožni, anticrnogorski, antievropski, antisrpski i antivaseljenski zakon, radi njihovih obraza".

"I da pobijedi bratska ljubav. Nadamo se da će povući zakon, ako žele da sačuvaju obraz. Ako hoće da izgube obraz i dušu i budu najsramnija grupa koja je vladala Crnom Gorom, onda mogu i tako", poručio je Amfilohije.
Mitropolit Onufrije je čestitao značajan jubilej, 800 godina od rukopoloženja Svetog Save za episkopa srpskog.

"Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lijepim, hrabrim i dobrim ljudima. O ljepotama Crne Gore pisali su mnogi pisci i pjesnici, kao i o njenom silnom narodu koji je oduvijek čuvao pravoslavnu vjeru. U Crnoj Gori je mnogo svetinja i drevnih hramova", istakao je Onufrije.
Dodao je da u Crnoj Gori mnogo stoleća duhovnu i spasiteljsku misiju nosi Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP).

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Litija u Podgorici: Hiljade ljudi, na čelu Onufrije

Izvor: B92, 29.Feb.2020

U Podgorici se danas održava Svetosimeonski sabor, u čast Svetog Simeona Mirotočivog - Stefana Nemanje...Litiju ulicama Podgorice, koja je počela oko podne, predvodi mitropolit kijevski Onufrije...Litija je krenula od Hrama Hristovog Vaskrsenja do Nemanjinog grada, prenose podgoričke Vijesti..."Čestitam...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.