Lisice paradiraju po gradovima BiH

Izvor: Mondo, 11.Avg.2012, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lisice paradiraju po gradovima BiH

Stanovnici više opština u BiH tvrde da primećuju veliki broj lisica, koje se nastanjuju u blizini kuća, i tu zasnivaju legla, a u nekim područjima viđaju ih kako "paradiraju" užim centrom grada.

Ilustracija: Guliver/Getty Images

Veterinari i lovci upozoravaju da to može biti opasno za meštane zbog mogućnosti prenošenja besnila, jer "lukava lisica ne bi tek tako prilazila ljudima".

Sve je veća zabrinutost, jer te životinje u nekim područjima viđaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << čak kako "paradiraju" užim centrom grada, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Vozači pričaju da stalno viđaju lisice kako prelaze saobraćajnice, ali i da ih ima dosta ubijenih na putevima, pod naletom vozila.

Stručnaci kažu da su uzroci pojave velikog broja lisica u blizini kuća postojanje velikog broja neuređenih divljih deponija, zatim potraga za hranom, ali i to što veliki broj lovaca više neće da lovi lisice jer niko više ne kupuje krzno.

U Veterinarskoj stanici u Sanskom Mostu potvrdili su nam da je u ovoj opštini primetan veliki broj lisica blizu kuća, gde se nastanjuju i zasnivaju legla u dvorištima domaćinstava. Oni su naveli da je većina ili čak 90 odsto lisica besno.

Borislav Bojanić, član Upravnog odbora Lovačkog saveza RS, rekao je da je pojava većeg broja lisica primetna i u RS. One prilaze naseljenim mestima. Kao jedan od razloga te pojave Bojanić je naveo činjenicu da većina lovaca neće da lovi lisice, jer njihovo krzno više niko neće da kupuje.

"Nisu stvoreni uslovi za otkup krzna lisice. A nekad je bila druga priča, krzna su korištena, pa je žena sa lisicom oko vrata bila oličenje dame. Međutim, danas je druga priča", kazao je Bojanić i dodao da je razlog velikog broja lisica u naseljenim mestima i veliki broj neuređenih deponija, gde ljudi odlažu sav kućni otpad i ostatke hrane, pa se lisice na taj način hrane.

Prema njegovim rečima, veliki broj lisica ima besnilo, koje je opasno. Naveo je da nadležni treba da preduzmu određene korake.

"One prave štetu i u lovištima, jer uništavaju zečeve i fazane", kaže Bojanić. Sa druge strane, Kenan Voloder, sekretar Saveza lovačkih organizacija u BiH, kazao je da nemaju informacije o drastičnoj pojavi lisica u naseljima.

"Lisice dolaze u naselja u potrazi za otpadom i hranom. Međutim, lisica je lukava i ne prilazi tek tako, osim ako je besna", poručio je Voloder.

U BiH zdravstvenim ustanovama rekli su da imaju dovoljne količine vakcina i seruma protiv besnila.

(Srna, Foto: Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.