Izvor: RTS, 04.Avg.2021, 08:49

Linta za RTS: "Oluja" je najveći ratni zločin u Evropi od završetka Drugog svetskog rata

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da akcija "Oluja" predstavlja najveći ratni zločin u Evropi od završetka Drugog svetskog rata i samo završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske.
Procena je da je svega oko 70.000 onih koji su avgusta 1995. izbegli iz Hrvatske pokušalo da se vrati u svoje domove u Hrvatskoj, od toga oko 30 odsto uspelo i da ostane u svojim rodnim mestima. U Srbiji, veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj građana ima status izbeglice, među njima su hiljade onih koji su pre 26 godina izbegli iz Hrvatske.

Miodrag Linta je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da akcija "Oluja" predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske.
"Sa područja današnje Hrvatske proterano je više od pola miliona Srba. Oluja jeste najveći ratni zločin u Evropi od završetka Drugog svetskog rata i samo završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske", ističe Linta.
On je, između ostalog, rekao i da Hrvatska odbija da isplati zaostale penzije, dinarsku i deviznu štednju i naknadu štete za uništenu imovinu.
"Hrvatska 26 godina od završetka rata sistematski krši osnovna ljudska prava proteranih Srba i drugih oštećenih građana. Proterani Srbi traže da im se vrate njihovi oteti stanovi, njihove zaostale, a neisplaćene penzije, da im se vrati uzurpirano, oteto poljoprivredno šumsko zemljište, radni staž, dinarska devizna štednja, da im se isplati naknada štete za uništenu imovinu u klasičnim terorističkim akcijama u stotinama hrvatskih gradova i mesta, ali i brojni drugi problemi", navodi Linta.
Pored toga, kaže, Hrvatska ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i druge zakone kojima se garantuje upotreba srpskog jezika i ćirilice i zapošljavanje Srba u javnom sektoru.
Ističe da je zbog toga svega veoma važno da Vlada Republike Srbije pokrene suštinski dijalog sa hrvatskom vladom o rešavanju imovinskih, stečenih i brojnih drugih problema srpskog naroda.
"Bez rešavanja imovinskih, stečenih, statusnih i drugih prava proteranih Srba i drugih oštećenih građana nije moguće govoriti o trajnom miru i pomirenju između Hrvatske i Srbije", ocenjuje gost Jutarnjeg dnevnika
Dodaje i da su proterani Srbi sa područja Hrvatske bili ogorčani i razočarani nakon što je prošle godine predstavnik Srba, potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević išao na proslavu Oluje u Knin.
"Mislim da je takav njegov čin apsolutno neprihvatljiv i da Boris Milošević treba da se izvini proteranim Srbima", ocenio je Linta.
Centralna manifestacija Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji "Oluja" održaće se u zemunskom naselju Busije. Obeležavanju ovog tragičnog događaja za Srpski narod prisustvovaće državni vrh Srbije i rukovodstvo Republike Srpske. Prenos je na prvom programu RTS-a od 20 sati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.