Linta osuđuje istovar tekstilnog otpada u Drvaru i Grahovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2020, 13:59

Linta osuđuje istovar tekstilnog otpada u Drvaru i Grahovu

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije je osudio, kako je naveo, skandalozne odluke nadležnog kantonalnog i federalnog ministarstva da izdaju dozvole na osnovu kojih je uvezen tekstilni otpad iz Italije i istovaren na području srpskih opština Drvar i Bosansko Grahovo.

"Očigledno je da su navedene skandalozne odluke uperene protiv srpskih povratnika u Drvaru i Bosanskom Grahovu s ciljem da im se pošalje jasna poruka da nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobrodošli i da im je najbolje da se isele sa svog viševekovnog područja", istakao je u saopštenju Linta.

On je ocenio da zato ne predstavlja iznenađenje da je ministar građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona Hikmet Hodžić izdao dozvolu za upravljanje otpadom na području navedene dve srpske opštine, a ne na području hrvatskih opština Livno i Tomislavgrad, odnosno bivšeg Duvna.

"Takođe, ne predstavlja iznenađenje da je ministarka turizma i ekologije Vlade Federacije BiH Edita Đapo izdala dozvolu za uvoz otpada na području Drvara i Bosanskog Grahova jer je jasno da je reč o smišljenom činu sa antisrpskom pozadinom", smatra Linta.

"Srbi u Drvaru i Bosanskom Grahovu su opravdano uznemireni u uplašeni i zbog toga svoje nezadovoljstvo izražavaju na mirnim protestima jer dobro znaju da je reč o otpadu koji je stigao iz Italije koja je najviše bila pogođena virusom korona", ukazao je Linta.

Federalno ministarstvo ekologije i turizma saopštilo je 2. jula da je, u skladu sa svojim nadležnostima, izdalo dozvolu za uvoz, kako se navodi, neopasnog otpada, nakon informacije da je kompanija Krom reciklaža d.o.o. Drvar odložila otpad u krugu bivše firme "Borac" u Bosanskom Grahovu.

"Operater Krom reciklaža d.o.o. Drvar bio je obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana, odnosno proizvedena sirovina ili gotov proizvod koji će biti plasiran na domaće ili inostrano tržžište", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đapo podnosi krivičnu prijavu zbog otpada u Drvaru i Bosanskom Grahovu

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jul.2020

SARAJEVO - Edita Đapo, federalni ministar okoliša i turizma, u ponedjeljak će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole koje je dobila firma "KROM reciklaža d.o.o." Drvar, čiji postupci su posljednjih dana zabrinuli građane opština Drvar ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.