Linta: Skandalozan stav hrvatske predsednice o ustaškom pozdravu

Izvor: RTS, 23.Feb.2019, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Skandalozan stav hrvatske predsednice o ustaškom pozdravu

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenjuje kao nastavak proustaške politike najnoviju izjavu Kolinde Grabar Kitarović da treba razlikovati pozdrav "Za dom spremni" koji je bio zvaničan u NDH od pokliča "Za dom spremni" koji su koristili pripadnici hrvatskih jedinica u ratu devedesetih godina.
Navedeni skandalozni stav zastupa i takozvani Savet za suočavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa prošlošću koji je formirala hrvatska Vlada, piše u saopštenju Miodraga Linte.
Prema mišljenju navedenog Saveta, "Za dom spremni" se može čak koristiti u određenim prilikama i treba da ostane na zastavama i u grbu HOS-a, koji je bio sastavni deo Hrvatske vojske.
"To praktično znači da su Vlada Hrvatske i hrvatska predsednica amnestirali ovaj koljački pozdrav iz vremena nacifašističe NDH pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja", ističe Linta.
Pored toga, kako je dodao, prekršajni sudovi su doneli niz presuda prema kojima je "Za dom spremni" izraz volje i legitimiteta vlasti u Hrvatskoj.
Linta ističe da je navedeni proustaški stav Vlade Hrvatske i hrvatske predsednice jedan u nizu dokaza rehabilitacije genocidne NDH.
Tu rehabilitaciju je započeo Franjo Tuđman koji je na prvom saboru HDZ-a, uoči prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. godine, rekao da je NDH bila izraz želje hrvatskog naroda za svojom slobodom i nezavisnošću od jugoslovenske države, podsetio je Linta.
Napominje da se ta želja hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnošću završila u genocidu nad srpskim narodom.
Takođe, kako dodaje, želja hrvatskog naroda za slobodom i nezavisnošću devedesetih godina prošlog veka dovela je do proterivanja pola milona Srba, brutalnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljencima i sistematskog pljačkanja, otimanja i uništavanja srpske imovine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Linta podržao Demokratski front u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 24.Feb.2019, 16:44

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta snažno je podržao zahteve Demokratskog fronta u borbi za prava srpskog naroda u Crnoj Gori. . "Tragična je činjenica da se u Crnoj Gori sprovodi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.