Linta: Prognani Srbi konačno su dobili svoj dan!

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jun.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Prognani Srbi konačno su dobili svoj dan!

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je zajedničku odluku vlada Republike Srbije i Republike Srpske da se ubuduće 5. avgust obeležava kao Dan sećanja na prognane i stradale Srbe.

- Konačno su prognani i stradali Srbi u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina dobili svoj dan - istakao je Linta u saopštenju.

Ta odluka će, kako je naveo, njima ili njihovim porodicama dati novu šansu da upoznaju međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << javnost sa masovnim zločinima protiv srpskog naroda i da insistiraju na procesuiranju svih ratnih zločinaca i odavanju počasti svim žrtvama bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

- Tog istog dana Hrvatska slavi "Oluju" odnosno proterivanje Srba za svojih vekovnih područja - dodao je Linta.

On ističe da je jedan od preduslova mira i stabilnosti u regionu da srpski narod pamti i prenosi na mlađe generacije istinu o stradanju svojih sunarodnika na području današnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije tokom četrdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

- Ako to ne budemo činili, ili ako budemo dozvoljavali da se negiraju ili umanjuju srpske žrtve onda preti opasnost da nam se isto zlo ponovi u narednom periodu - ocenio je Linta.

Zbog toga je, tvrdi Linta, važno razvijanje kulture sećanja, jer ne znači pozivanje na osvetu već podstiče na međusobno razumevanje i poštovanje građana koji žive u regionu zapadnog Balkana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.