Linta: Prihvatanje postojanja RS uslov mira u BiH

Izvor: RTS, 03.Jan.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Prihvatanje postojanja RS uslov mira u BiH

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio "stalna nastojanja" bošnjačke političke, intelektualne i medijske elite da ukine 9. januar kao Dan Republike Srpske.
Jasno je da je poništavanje Dana Republike Srpske prvi korak kako bi se ukinula Republika Srpska kao entitet, navodi se u saopštenju iz Koalicije udruženja izbeglica.

"Zvanično Sarajevo pokušava bezuspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dokaže da Republika Srpska i njene institucije nisu legalno utemeljene i zbog toga napadaju njena suštinska obeležja", piše u saopštenju.
Miodrag Linta smatra da je glavni uslov mira i stabilnosti u BiH da bošnjačka politička, intelektualna i medijska elita prihvati činjenicu postojanja Republike Srpske kao legalne i legitimne tvorevine i da prestane da radi na njenom ukidanju.
"Zbog toga je potrebno insistirati na doslednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao osnove opstanka Republike Srpske, a jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma je Srbija koja podržava Republiku Srpsku i srpski narod zapadno od Drine", naveo je Linta.
Prema njegovom mišljenju, u narednom periodu potrebno je aktivno raditi na daljem produbljivanju ekonomske, naučne, kulturne, prosvetne, sportske i svake druge saradnje između Republike Srbije i Republike Srpske, polazeći od Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralenih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske koji je potpisan 2006. godine.
Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine nekoliko meseci pre početka rata, u demokratskoj proceduri, kao izraz volje srpskog naroda da se zaštiti od politike centralizacije i dominacije jednog naroda u BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Sarajevo napada suštinska obeležja Srpske"

Izvor: B92, 03.Jan.2016

Beograd -- Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio "stalna nastojanja" bošnjačke elite da ukine 9. januar kao Dan Republike Srpske...Kako je saopšteno iz Koalicije udruženja izbeglica, jasno je da je poništavanje Dana Republike Srpske prvi korak kako bi se ukinula Republika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.