Linta: Odgovornost za rat na Tuđmanu

Izvor: Studio B, 16.Nov.2014, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Odgovornost za rat na Tuđmanu

Miodrag Linta izjavio je da brojne činjenice potvrđuju da režim Franje Tuđmana ima glavnu odgovornost za rat na području Hrvatske a ne Šešeljeva politika kako je rekao hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izjavio je danas da se ne slaže sa ocenom hrvatskog predsednika Ive Josipovića da je Šešeljeva politika bila uzrok rata i svih stradanja, te da brojne činjenice potvrđuju da režim Franje Tuđmana ima glavnu odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za rat na području Hrvatske.

"Navedena izjava je neistinita jer proizlazi iz lažnog koncepta da je Hrvatska vodila odbrambeni i pravedan rat, a da je Srbija izvršila agresiju i da su Srbi u Hrvatskoj okupatori na sopstvenoj zemlji", rekao je Linta Tanjugu.

On tvrdi da je strateški cilj Tuđmanovog režima bio je stvaranje etnički čiste hrvatske države "bez ili sa što manje Srba".

"Taj cilj Tuđmanov režim je mogao da ostvari samo putem rata što potvrđuje njegova izjava da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela", rekao je on i dodao da taj režim od početka nije smatrao Srbe svojim građanima nego remetilačkim faktorom i nerijateljskim telom na organizmu hrvatske države.

Iz tog razloga, kako je rekao, Srbi su na nasilan i nedemokratski način izbačeni iz Ustava 1990. godine kao konstitutivni narod bez saglasnosti svojih predstavnika u Hrvatskom saboru i svedeni na nacionalnu manjinu što je bio početak hrvatskog lova na Srbe.

Linta ističe da ne podržava ideju Velike Srbije jer je nerealna i neodgovorna i smatra da Srbija treba da vodi politiku aktivne zaštite ljudskih i nacionalnih prava Srba zapadno od Drine i Dunava, izgrađuje najbliže odnose sa Republikom Srpskom i aktivno pomaže stotinama hiljada prognanih Srba da povrate svoja oteta imovinska, stečena i brojna druga prava.

"Vlada Srbije treba da pokrene stalni dijalog sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovivom o sprovođenju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom Privatna svojina i stečena prava", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u navedenom aneksu jasno stoji da svim građanima i pravnim licima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine, a svi ugovori sklopljeni za vrijeme rata pod pretnjama moraju biti poništeni.

Bečki sporazum o sukcesiji po međunarodnom pravu i ustavima država naslednica bivše Jugoslavije ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona, zaključio je Linta.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.