Linta: Kampanja protiv Šešelja je hrvatsko licemerje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2014, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Kampanja protiv Šešelja je hrvatsko licemerje

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je danas kao licemernu, kampanju koja se u Hrvatskoj vodi protiv Vojislava Šešelja.

"Ispada da je Vojislav Šešelj jedini krivac za rat i sva stradanja. To je još jedan neuspešan pokušaj hrvatskog rukovodstva da Hrvatsku predstavi kao žrtvu koja je vodila pravedan rat, a Srbiju i krajiške Srbe kao zločince i agresore", piše Linta koji, istovremeno, osuđuje Šešeljevu politiku Velike Srbije, jer smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije realna i ozbiljna.

On, međutim, primećuje da, s druge strane, hrvatsko rukovodstvo nije pokazalo spremnost da osudi politiku prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, čiji je glavni cilj bio stvaranje hrvatske države, bez ili sa što manje Srba.

"Hrvatsko rukovodstvo nije ništa učinilo ni na kažnjavanju odgovornih za brojne zločine nad Srbima, nije stvorilo uslove za održiv povratak prognanih Srba svojim kućama i ne čini ništa na procesuiranju pojedinaca i grupa koji otvoreno šire govor mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj", navodi Linta u saopštenju.

On je zato apelovao na Tužilaštvo Haškog tribunala da preispita pravosnažnu presudu u predmetu "Gotovina i drugi" u operaciji "Oluja", da bi se došlo do istine, zadovoljila pravda za žrtve i rasvetlili brojni zločini nad Srbima koji su se desili na teritoriji Hrvatske.

"Po pravosnažnosti presude u ovom predmetu došlo se do novih činjenica, pošto su obavljene ekshumacije iz dve grupne grobnice sa lokacija "Sveta Mare" u Šibeniku i "Gradsko groblje" u Zadru krajem 2012. i sredinom 2013. godine, sa kojih je ekshumirano 87 posmrtnih ostataka", podseća Linta.

On je naveo i činjenicu da je Pretresno veće Haškog suda aprila 2011. godine donelo jednoglasnu presudu da su pripadnici hrvatskog rukovodstva, na čelu sa Tuđmanom, izveli udruženi zločinački poduhvat, s ciljem etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske.

Nažalost, novembra 2012. godine, ukazuje Linta, Žalbeno veće Haškog suda je donelo nepravednu i sramotnu odluku da oslobodi hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača, što bi trebalo da znači da su krajiški Srbi sami sebe proterali, granatirali svoja mesta, sami sebe ubijali...

Linta zaključuje da bi zato bilo dobro da Haški sud prizna svoju grešku, jer bi to bilo u interesu istine, pravde i žrtava, pošto u suprotnom Hrvatska nikad sama neće da osudi odgovorne za brojne zločine nad Srbima.

Hrvatski političari su osudili puštanje Vojislava Šešelja i tražili od Haškog suda da ga vrati u pritvor zbog njegove, kako su obrazložili, velikosrpske i ratnohuškačke retorike, iskazane po povratku u Srbiju.

Šešelj je u pritvoru proveo skoro 12 godina, a pušten je na privremenu slobodu iz, kako je Haški tribunal obrazložio, humanitarnih razloga, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Linta: Licimerna kampanja Hrvatske protiv Šešelja

Izvor: RTS, 20.Nov.2014

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je kao licemernu kampanju koja se u Hrvatskoj vodi protiv Vojislava Šešelja...Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta kaže da ispada da je Vojislav Šešelj jedini krivac za rat i sva stradanja, prenosi Tanjug..."To je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.