Linta: Hrvatska je ta koja se nije suočila sa ustaškom prošlošću

Izvor: RTS, 31.Avg.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Hrvatska je ta koja se nije suočila sa ustaškom prošlošću

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, ocenjuje da je Hrvatska ta koja se nije suočila sa svojom ustaškom, genocidnom i zločinačkom prošlošću i da skoro tri decenije aktivno radi na rehabilitaciji NDH i ustaštva.
Miodrag Linta navodi da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izgovorila "niz gluposti i laži – da se Srbija nije suočila sa vlastitom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istorijom, da nije priznala tzv. velikosrpsku agresiju, zločine i genocid, da skriva podatke o nestalim hrvatskim veteranima i civilima i da je rehabilitovala četništvo".

"Temelj Hrvatske u praksi i realnom životu nije zavnoh i antifašizam već NDH i ustaštvo", naveo je Linta u saopštenju.
Prema njegovim rečima, Kolinda Grabar Kitarović veoma dosledno ponavlja proustašku tezu o velikosrpskoj agresiji koja je zvanično potvrđena u proustaškoj Deklaraciji o Domovinskom ratu.
"U toj sramnoj Deklaraciji, koju je Hrvatski sabor usvojio 2000. godine, stoji da su Srbija, krajiški Srbi i JNA tobože izvršili agresiju na Hrvatsku. Prava istina jeste da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju, JNA i krajiške Srbe", kaže Linta.
Ističe da Srbija ne skriva podatke o nestalim hrvatskim veteranima i civilima ali zato u Hrvatskoj postoji preko 30 poznatih grobnih mesta gde se nalaze posmrtni ostaci Srba i veliki broj ekshumiranih posmrtnih ostataka koji se godinama ne identifikuju.
To jasno pokazuje, napominje Linta, da u Hrvatskoj nema političke volje se se reši pitanje nestalih i da se to humanitarno pitanje politizuje u dnevno-politčke svrhe.
Naglašava da je srpski narod imao dva antifašistička pokreta tj. partizanski i četnički.
"Komadant Ravnogorskog pokreta Draža Mihajlović bio je ministar vojni u izbjegličkoj Vladi čije je sjedište bilo u Londonu dok je masovni ubojica i poglavnik genocidne NDH bio najvjerniji saveznik Adolfa Hitlera i nacističke Nemačke sa sedištem u Berlinu. Apslutno je neprihvatljivo zastupati lažnu i zlonamjernu tezu da je Ravnogorski pokret bio fašistički i stavljati ga u istu ravan sa genocidnim i nacifašističkim ustaškim režimom", zaključio je Linta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.