Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberalniji vizni režim za Balkan

Sarajevo -- Franko Fratini uveren je da će do kraja godine biti postignut dogovor u EU o liberalizaciji viznog režima za zapadni Balkan.

"Zemlje zapadnog Balkana ne gledamo kao paket, već pojedinačno i u maju ćemo razgovarati o svakoj zemlji ponaosob", rekao je evropski komesar za pravosuđe i bezbednost za "Dnevni avaz". On se nada da će pre kraja godine biti odobren njegov predlog aktivnosti, a da već u aprilu počinju prvi razgovori koji treba da mu omoguće da dobije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mandat za početak formalnih pregovora o viznom režimu.

"Prvi korak je da se pre letnjih odmora dobije mandat za početak aktivnosti na liberalizaciji viznog režima. A vlasti BiH znaju da je nekoliko zemalja EU suzdržano o ovom pitanju i ja ću morati da ih ubedim u suprotno", rekao je Fratini.

On je dodao da će sutra ministari spoljnih poslova EU na sastanku u Salcburgu razgovarati o viznom režimu zemlja EU prema zemljama zapadnog Balkana.

Upitan šta BiH mora da uradi kako bi joj se ukinuo dosadašnji vizni režim, Fratini je kazao da zemlja mora postići veću opšta bezbednost, a posebno bezbednost granica. "Ministar sigurnosti BiH predstavio mi je ogroman napredak koji je BiH do sada postigla, posebno u strategiji borbe protiv ilegalne imigracije, trafikinga, kao i uvođenja sigurnih putnih isprava", rekao je Fratini.

Hrvati bez vize

Građani Hrvatske će od 22. marta godine moći slobodno da putuju i u Veliku Britaniju, jer tada na snagu stupa odluka ministarstva unutrašnjih poslova Britanije da ukine vize za državljane Hrvatske. Tako će građani Hrvatske moću da putuju na šest meseci u sve zemlje-članice Unije bez viza.

Velika Britanija bila je poslednja od 25 zemalja članica EU koja je do prošle nedelje od putnika sa hrvatskim pasošem zahtevala vizu, prenosi Blic. Bezvizni režim za Veliku Britaniju, kako je agenciji Beta potvrdila portparol hrvatskog ministarstva spoljnih poslova Ivana Crnić, odnosi se na turističke, poslovne i porodične posete u trajanju do maksimalno šest meseci. Vize će i dalje biti potrebne za one koji u Britaniju putuju na duži rok ili se, pak, u toj zemlji žele zaposliti.

Od evropskih zemalja viza je još uvek potrebna za putovanje u Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju, Moldaviju, Gruziju, Kazahstan ili Jermeniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.