Leposavić odbio premijera: Nemam pravo da podnesem ostavku 

Izvor: VOA, 08.Apr.2021, 16:04

Leposavić odbio premijera: Nemam pravo da podnesem ostavku 

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, Vladimir Leposavić, poručio je u četvrtak da neće podnijeti ostavku, uprkos zahtjevu premijera Zdravka Krivokapića za njegovo razrješenje, zbog nedavne izjave u parlamentu kojom se relativizuje genocid u Srebrenici. Leposavić je u obraćanju javnosti poručio da će biti na toj funkciji dok god mu Skupština daje povjerenje, te da nema pravo da podnese ostavku na funkciju koju obavlja.  "Nemam pravo da podnesem ostavku, iako sam uvijek spreman, kao što sam to već učinio, da se izvinim svakome koga su moje riječi povrijedile", saopštio je je u obraćanju Leposavić, koji je naveo da je neprijatno iznenađen premijerovom tvrdnjom da je njegovo javno djelovanje navodno od početka odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma lidera parlamentarne većine. “Jedna od obaveza preuzetih ovim Sporazumom glasi na „odgovorno sprovođenje svih međunarodnih obaveza. Ovo podrazumijeva i obavezu svih članova Vlade Crne Gore da ne zaborave da nas nisu izabrali strani saveznici, već građani posredstvom svojih poslanika”, rekao je Leposavić i dodao: Jasno sam kazao da ne negiram niti relativizujem presuđeni zločin genocida u Srebrenici i da na to nemam pravo”. On je ocijenuo da je poslaničko pitanje da li bi on priznao zločin genocida u Srebrenici “dio monstruozne politike DPS-a kojom se izaziva razdor i međusobno zavađanje”, te da je bio svjestan da ono nije postavljeno iz dobre namjere niti da bi doprinijelo poštovanju međunarodnih obaveza i ozdravljenju društva, već da bi se “surovo manipulisalo tragičnim osjećanjima svih građana koji imaju istu nacionalnu pripadnost kao I ja”. “Ovo pitanje se uvijek postavlja samo ministrima i javnim funkcionerima koji su Srbi, zato što oni koji ga postavljaju posebno računaju na činjenicu da su nebrojene žrtve srpskog naroda ostale bez satisfakcije i zadovoljenja pravde. Upravo ovaj osjećaj nepravde konstantno izaziva sukobe na svim nivoima društva i sprječava istinsko pomirenje”, rekao je, pored ostalog, Leposavić, I dodao da je. znajući to, smatrao “da je nemoralno i nestručno da na ovo pitanje odgovorim neodređeno. Odogovor na ovo pitanje sam dao i kao čovjek i kao član Vlade”.  On smatra da razlog zbog kojeg je izrekao kritiku o radu Haškog suda “ne zaslužuje da bude prećutan niti da sam tom kritikom ugrozio ugled zemlje”, i dodaje da je iznio “jasan stav i stručno utemeljen komentar o onome što su drugi spremni da napuste i pri najmanjoj prijetnji ostavljajući društvu da se vječito nosi sa manipulacijama, nametanjem krivice i neprijateljstvom”. Nakon nedavne izjave Leposavića u parlamentu, uslijedile su oštre reakcije domaće i regionalne javnosti, ali i poruke iz SAD i EU da se Vlada mora jasno odrediti prema genocidu u Srebrenici, premijer Krivokapić je prošle nedjelje zatražio razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, navodeći da Vlada ima dijametralno suprotan stav o tom pitanju.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ministar pravde Crne Gore: Neću podnijeti ostavku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Apr.2021

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić je izjavio da neće podnijeti ostavku, te da je neprijatno iznenađen tvrdnjom da je njegovo javno djelovanje odstupalo od zvaničnih stavova Vlade.  “Nastaviću da vršim funkciju ministra dok god mi Skupština daje to povjerenje”,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.