Lekari često prećutkuju istinu

Izvor: B92, 11.Feb.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari često prećutkuju istinu

Jedna američka studija pokazala je da popriličan broj tamošnjih lekara ne govori pacijentima istinu o zdravstvenom stanju ili prećutkuju da su pogrešili u dijagnozi.

Najnovija američka studija je pokazala da 11 procenata lekara proteklih godina nije svojim pacijentima reklo istinu o njihovom zdravstvenom stanju, dok je njih 20 odsto priznalo da, kada uoče da su pogrešili u dijagnozi, to prećutkuju pacijentu, strahujući da bi ovaj mogao da ih tuži.

Osim toga, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trećina lekara koja je učestvovala u studiji, smatra da pacijentima ne bi trebalo prijaviti kada pogreše.

"Istraživanje je pokazalo da imamo razloga za zabrinutost jer pojedini pacijenti ne dobijaju potpune i tačne informacije od svojih lekara," objavljeno je nedavno u časopisu specijalizovanom za zdravlje.

Istraživanje je pokazalo da i lekari međusobno često imaju sukob mišljenja oko nekog slučaja. Međutim, psiholozi tvrde da iznošenje poluistina ili neistina pacijentu ne može da bude od pomoći.

Čak 55 odsto lekara priznalo je da su prošle godine dijagnoze i prognoze predstavljali mnogo pozitivnije nego što je bilo realnih osnova za to.

Ipak, psiholozi se slažu da nije uvek dobro reći potpunu istinu, ali to se odnosi isključivo na slučajeve kada postoji opravdana bojazan da će se pacijent uznemiriti i njegovo zdravlje znatno pogoršati zbog toga.

"Lekari, naročito kada je reč o teškim bolestima, prećutkuju istinu, bilo zbog toga što ni sami ne mogu da prognoziraju kada će i da li će uopšte pacijent ozdraviti, ili što članovi porodice to zahtevaju od njih.

Međutim, zabrinjavajući je što to čine i kada strahuju da možda nisu adekvatno intervenisali u određenom slučaju i da mogu biti sankcionisani," ističu istraživači.

Studije pokazuju da lekari koji iskreno i sa dozom kajanja priznaju pacijentu da su načinili propuste u njegovom lečenju, ređe dobiju tužbu od oštećenog, nego oni koji uporno prećutkuju istinu, negiraju je i osorno se ponašaju iako su krivi.

Foto: kuhran/sxc.hu

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lekari često prećutkuju istinu!

Izvor: S media, 12.Feb.2012, 03:33

Jedna američka studija pokazala je da popriličan broj tamošnjih lekara ne govori pacijentima istinu o zdravstvenom stanju ili prećutkuju da su pogrešili u dijagnozi.

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.