Lekari: Broj revakcininsanih u Srbiji nedovoljan, moguć novi talas na jesen

Izvor: VOA, 17.Jun.2021, 13:57

Lekari: Broj revakcininsanih u Srbiji nedovoljan, moguć novi talas na jesen

U Srbiji od srede važe nove, relaksiranije mere u borbi protiv koronavirusa. Ugostiteljskim objektima na otvorenom je dozvoljeno da rade neograničeno, u zatvorenom do 01h, a dozvoljena je i muzika. Dozvoljena su i masovna okupljanja i proslave do 500 ljudi, a i publika će moći da prisustvuje sportskim mečevima. Radno vreme maloprodajnih objekata više nije ograničeno. Krizni štab je popuštanje mera opravdao "stabilnom" epidemiološkom situacijom i time što ne raste broj novozaraženih na dnevnom nivou. Mere su relaksirane bez obzira na to što je popuštanje ranije najavljeno od 21. juna, pod uslovom da bude 50 odsto revakcinisanih građana - što nije ispunjeno.  Virusolog Milanko Šekler i pulmolog Dejan Žujović upozorili su za N1 da je revakcinisano svega 39 odsto građana i da, uzimajući u obzir i one koji su preležali Kovid, veliki deo populacije "ostaje rezervoar za širenje virusa". Oni smatraju i da su nove mere loše prezentovane, jer akcenat nije stavljen na to da i dalje treba poštovati lične mere zaštite - poput nošenja maske u zatvorenom prostoru. "Virus se ne prenosi zato što nešto radi duže ili što ima više ljudi, već što ima fizičku mogućnost da pređe sa čoveka na čoveka koji su blizu jedan drugom i ne nose maske", rekao je Šekler. Žujović kaže da je 39 odsto revakcinisanih i manje od milion onih koji su preležali kovid "apsolutno nedovoljno" za kolektivni imunitet. Direktorka Kovid bolnice: Brojke se mogu promeniti U Srbiji, prema poslednjem zvaničnom preseku, u bolnicama su 392 osobe, a na respiratorima ih je 19. Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da se u toj bolnici nalazi 75 pacijenata od kojih nijedan nije vakcinisan protiv Kovida. Ona je za RTS rekla da je to najmanji broj pacijenata od otvaranja bolnice, ali da su "brojke nešto što je relativno" i da se mogu lako promeniti. Adžić Vukićević je istakla da najmlađi pacijent ima 30 godina i da je reč o osobi koja je bila potpuno zdrava, a u nedelju uveče je priključena na respirator. Isplata 3.000 dinara vakcinisanima Pola miliona prijavljenih vakcinisanih građana danas će dobiti po 3.000 dinara, a do kraja nedelje biće isplaćeni svi koji su se prijavili.  Podrška od po 3.000 dinara u sredu je isplaćena na račune nešto više od milion vakcinisanih penzionera, prenosi Fonet. Pravo na 3.000 dinara imalo je 2,5 miliona građana koji su se vakcinisali do 31. maja, te su se gotovo svi koji su se vakcinisali i prijavili za ovaj vid podrške, napisao je na Instagramu ministar finansija Siniša Mali.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Crna Gora dodatno popušta mere protiv koronavirusa

Izvor: N1 televizija, 18.Jun.2021, 11:37

Crna Gora je dodatno liberalizovala mere protiv koronavirusa tako da rad ugostiteljskih objekata više neće biti ograničen do ponoći, okupljanja će biti dozvoljena do 100 ljudi na otvorenom, a biće dozvoljeno i održavanje muzičkih manifestacija na otvorenom.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.