Izvor: B92, 05.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažno se predstavili kao premijer

Podgorica -- Crnogorska policija uhapsila dve osobe zbog sumnje da su se novinarima Vijesti predstavili kao Milo Đukanović.

Crnogorska policija saopštila je da je uhapsila dve osobe, od kojih je jedna maloletna, zbog sumnje da su 1. septembra mobilnim telefonom pozvali urednika kulture u podgoričkim "Vijestima", predstavljajući se kao crnogorski premijer. Oni su zatim pušteni jer nema elemenata krivičnog dela, navodi policija.

Policija je u saopštnju navela da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postoji sumnja da je Đ.G. sa telefona svoje devojke J.M. pozvao Brkovića, predstavljajući mu se kao bivši crnogorski premijer.

U saopštenju se dodaje da su njih dvoje izjavili policijskim službenicima da su hteli da se našale sa Brkovićem, ali su, pošto su u novinama pročitali tekst o tom događaju, odlučili da bace karticu, dok je telefon koji su koristili pronađen.

Navodi se da su nakon informativnog razgovora te osobe puštene, jer u njihovim radnjama nema elemenata krivičnog dela, "koje se goni po službenoj dužnosti ili drugog delikta".

Taj poziv Brkoviću je upućen uoči fizičkog napada na direktora "Vijesti" Željka Ivanovića, što je u tim novinama dovedeno u vezu s navodnim pretnjama Mila Đukanovića. On je najavio da će zbog tog povezivanja tužiti Ivanovića.

Policija je saopštila i da je uhapsila je E.K. iz Rožaja, kojeg je njegove sugrađanka, dopisnica lista "Vijesti", Aida Skorupan prijavila zbog telefonskih pretnji.

Navodi se da je E.K. osumnjičen da je putem mobilne veze uputio pretnje Aidi Skorupan, govoreći joj da će biti fizički napadnuta.

Osumnjičeni je, kako se dodaje, priznao da je zvao Aidu Skorupan i da joj je rekao "da nema nameru da je napadne, jer joj je naklonjen i da je na ovaj način želio da ostvari kontakt sa njom jer mu se dopada".

Policija je protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Bat: Napad radi ugrožavanja reputacije CG

Ekspertkinja Instituta za bezbednosne studije Evropske unije zadužena za Balkan Džudi Bat smatra da napad na direktora podgoričkog dnevnika "Vijesti" Željka Ivanovića ima pozadinu u organizovanom kriminalu.

"Ne želim da spekulišem o tome ko stoji iza napada na gospodina Ivanovića, osim da tu postoji snažan miris učešća organizovanog kriminala", rekla je Džudi Bat za "Vijesti".

Ona je kazala da je atak na Ivanovića podsećanje na rizike sa kojima se suočavaju novinari koji se bave istrazivačkim novinarstvom i ljudi koji "štrče i govore o ozbiljnim problemima u Crnoj Gori", kao i o mračnim epizodama iz crnogorske proslošti.

Upitana za pojašnjenje takvog razmišljanja, ona je odgovorila da "baš sada Evropska komisija prikuplja finalne materijale za svoj godišnji izvještaj o progresu Crne Gore ka Evropskoj uniji".

"Borba protiv organizovanog kriminala je ključni element na listi zadataka koje će EU ispostaviti Crnoj Gori. Ne znam da li se to nameravalo ili ne, ali efekat je da sve ovo naglašava ozbiljnost problema Crne Gore sa kojima se još suočava", navela je ona.

Prema njenoj oceni, napad na Ivanovića je "gotovo kreiran da napravi štetu ne samo 'Vijestima' ili njihovom direktoru, već da ugrozi reputaciju Crne Gore u Evropi i njen kredibiltet kao potencijalne članice EU".

"Ovo je zaista ozbiljan momenat. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tek treba da bude potpisan u oktobru. Zato treba pozdraviti to što se premijer (Željko) Šturanović zainteresovao za ponašanje policije. Potpuno je u pravu, jer je to pitanje evropskog kredibiliteta Crne Gore - kako policija radi na slučaju napada na vodećeg novinara", kazala je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.