Lažni iskaz, odavanje tajni: Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv Mektića

Izvor: B92, 05.Apr.2019, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažni iskaz, odavanje tajni: Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv Mektića

Sarajevo -- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo je sprovođenje istrage protiv ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića.

Istraga je pokrenuta zbog prikupljanja i odavanja tajnih informacija i davanja lažnog iskaza Tužilaštvu, što je prouzrokovalo teške posledice za bezbednost, vladavinu prava i ugled BiH.

Istraga protiv ministra Mektića otvorena je i zbog odavanja informacija o navodnim aktivnostima obaveštajaca i diplomata Hrvatske u naoružavanju selefija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz BiH.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, naredba o sprovođenju istrage protiv Mektića donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim delima zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, odavanja tajnih podataka i davanja lažnog iskaza.

"Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH, pribavio određene poverljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan na čuvanje tajne te podatke podelio s osobama koje nemaju ovlašćenje za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom neistinito obaveštavao javnost i najzad dao lažni iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posledice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine", navodi se u saopšteju, preneo je sarajevski portal Klix.

Navodi se da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi s oznakama tajnosti i da će predmet u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

Tužilaštvo BiH nedavno je saopštilo da je donelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv zamenika ministra bezbednosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli, jer ni direktor OSA-e, ni svedok H. Č., a ni ostali predstavnici sigurnosnih agencija u BiH nisu potvrdili tačnost navoda Dragana Mektića i novinara Avde Avdića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.