Lajčak za novu politiku prema BiH

Izvor: B92, 29.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak za novu politiku prema BiH

Banjaluka, Sarajevo -- Miroslav Lajčak je izjavio da međunarodna zajednica treba da redefiniše svoju politiku u BiH kako bi joj omogućila napredak i put ka evropskim integracijama.

"Međunarodna zajednica treba da se angažuje u BiH u skladu sa potrebama ove zemlje", kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak za Televiziju RS.

Navodeći da je u ovoj godini BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, visoki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnik je upozorio da BiH istovremeno ne ispunjava preuzete obaveze, ide mnogo sporije nego što se očekivalo i troši mnogo energije i vremena u koracima koji produbljuju nepoverenje između konstitutivnih naroda.

Prema njegovim rečima, sve su to stvari koje međunarodna zajednica treba da proceni i da odluči koja je najbolja forma za njen dalji angažman u BiH.

Govoreći o narednom zasedanju Saveta za implementaciju mira u BiH krajem novembra, Lajčak je kazao da će se na tom sastanku oceniti politička situacija u ovoj zemlji, te doneti jasan stav u vezi sa ispunjavanjem pet ciljeva i dva uslova koje je PIK pred BiH postavio krajem juna.

PIK je, između ostalog, u junu zatražio u BiH rešavanje statusa državne imovine, uspostavljanje fiskalne politike BiH, rešavanje statusa distrikta Brčko, kao i strategije pravosuđa u BiH.

Upitan da li će iskoristiti svoja bonska ovlašćenja i sankcionisati neke od političara BiH zbog zastoja u reformama, visoki predstavnik je rekao da "ne želi da vulgarizuje diskusiju oko bonskih ovlašćenja u smislu da traži dozvolu da nekoga skloni iz političkog i javnog života".

"Bonska ovlašćenja su jedan od instrumenata koji su mi na raspolaganju. Nisam čovek koji na bonska ovlašćenja gleda kao na prvi instrument", rekao je Lajčak navodeći da treba voditi politiku i koristiti sredstva i instrumente koji će BiH voditi napred.

Odgovarajući na pitanje da li je došlo vreme da se u BiH zatvori Kancelarija visokog predstavnika, Lajčak je kazao da će o tome, na njegovu preporuku i poruke koje stižu iz BiH, doneti PIK.

"Trenutno stanje politike u ovoj zemlji mi ne dozvoljava da dam preporuku za zatvaranje OHR-a", naveo je on.

Upitan da li su tačne medijske spekulacije o tome da je bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić zbog svoje radikalne retorike postao nepoželjna osoba u svetskim centrima poput Njujorka i Brisela, Lajčak je kazao da su ove spekulacije danas demantovane u pojedinim medijima.

"Svaki političar u BiH gradi svoj imidž i ime u inostranstvu izjavama i koracima koje preduzima i u BiH i inostranstvu. Ne morate formalno da budete proglašeni nepoželjnom osobom, dovoljno je da ljudi nemaju želju sa vama da se sastanu i svaki političar treba da razmišlja o tome kakva će mu biti politička budućnost", kazao je Lajčak.

Nemačka za celovitu BiH

Nemački ministar odbrane Franc Josef Jung izjavio je u Sarajevu u razgovoru sa članovima Predsedništva BiH da će Nemačka i dalje podržavati BiH kao celovitu državu koja će sprovesti reforme potrebne na putu ka evroatlantskim integracijama.

Jung je sa zvaničnicima BiH razgovarao o aktuelnoj političkoj i vojnoj situaciji u BiH.

Član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je izrazio želju da snage Eufora i dalje ostanu u BiH i da je u tom smislu BiH dobila podršku Nemačke na svom putu ka EU i NATO-u.

Jung se u utorak sastao i sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o političkoj situaciji u BiH, kao i potrebi ostanka Eufora.

Lajčak je ocenio da je BiH u proteklih 13 godina postigla veliki napredak u obezbeđivanju sigurnog okruženja i da je taj uspeh u velikoj meri rezultat angažmana NATO-a i EU.

Visoki predstavnik je rekao da svaka odluka o budućnosti Eufora treba da bude utemeljena na celokupnoj proceni situacije u BiH kao i na razmatranju vojne i političke situacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.