Izvor: B92, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak upozorava stranke u BiH

Sarajevo -- Visoki predstavnik Miroslav Lajčak poručio da novi plan ostaje temeljni dokument za razgovore političkih stranaka u BiH.

Uprkos odbijanju bošnjačkih lidera i parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj da podrže njegov predlog za reformu policije, Lajčak ne odustaje od svog predloga. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uputili su jednodušne osude ovakvih postupaka, kojim lokalni lideri zemlju dovode u realnu opasnost da ni ove godine ne potpiše Sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o stabilizaciji i pridruživanju.

Lajčak je kazao da odbacivanje sporazuma neće proći bez posledica. On je rekao da bi odbacivanje sporazuma zaustavilo put BiH prema EU i donelo promenu odnosa međunarodne zajednice prema BiH.

"Nešto tako ne može se tolerisati, i međunarodna zajednica morala bi adekvatno reagovati. Predlog sporazuma nije upućen iz OHR i nije moj, nego je to plan cele međunarodne zajednice".

"Oni koji to odbacuju moraju da budu svesni da odbijaju nešto iza čega stoji cela međunarodna zajednica, a ja sam samo njen eksponent", rekao je Lajčak za sarajevske medije.

Dodao je da će nastaviti aktivnosti oko reforme policije po ranijem planu, a da do ponedeljka očekuje formalne reakcije, a do kraja septembra rezultat.

Ambasada SAD u BiH izrazila je razočaranje zbog postupaka Stranke za BiH, SDA i stranaka iz RS koje se odbacile Lajčakov predlog za reformu policije. U saopštenju ambasade navodi se da ove stranke rizikuju da potkopaju poslednju šansu da BiH ove godine potpiše Sporazum o stabilizaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.