Lajčak smenio Ćeranića zbog navodne podrške Župljaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak smenio Ćeranića zbog navodne podrške Župljaninu

SARAJEVO - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smenio je danas visokog funkcionera Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Predraga Ćeranića u okviru operacije koja ima za cilj hvatanje haškog begunca Stojana Župljanina, osumnjičenog za ratne zločine. Visoki predstavnik je saopštio da je naredio sprovođenje određenih mera jer ima onih koji iznutra daju informacije Župljaninu što mu omogućava da izbegne hapšenje i suđenje pred Haškim tribunalom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U Lajčakovom saopštenju se navodi, kako prenosi agencija DPA, da je Župljanin, zahvaljujući informaciji koja je procurela iz obavestajne službe, uspeo u martu da izbegne hapšenje u Nišu.

Lajčak je naredio predstavnicima vlasti oba entiteta - u Muslimansko-hrvatskoj federaciji i u Republici Srpskoj - da oduzmu putne isprave 16-torici ljudi povezanih sa Župljaninom i time ih spreče da pobegnu iz BiH.

Prema saopštenju, Ćeranića je smenjen jer ima veze sa osuđenima za ratne zločine ili sa mrežama koje ih pomažu. Lajčak ističe da Ćeraniću mora biti zabranjen pristup "poverljivim informacijama koje mogu kompromitovati aktivnost OSA-e u cilju ispunjavanja njene zakonske obaveze da sarađuje sa Haškim tribunalom".

Haški tribunal je podigao decembra 1999. godine optužnicu protiv Stojana Župljanina zbog zločina protiv nesrpskog stanovništva u periodu kada je bio komandant bezbednosnih snaga u regionu Banja Luke za vreme rata u BiH 1992.-1995.

Župljanin je jedan od četiri najtraženih haških begunaca zajedno sa Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.