Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak preuzeo dužnost

Sarajevo, Banjaluka -- Miroslav Lajčak danas i zvanično došao ne čelo Kancelarije međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

Slovački diplomata zvanično je u Sarajevu preuzeo dužnost međunarodnog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH od Nemca Kristijana Švarc-Šilinga. Slovački diplomata je pre stupanja na dužnost najavio da će u slučaju potrebe koristiti tzv. Bonska ovlašćenja i nametati rešenja kako bi pokrenuo reformske procese.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vlastodršci u BiH neće imati mnogo izbora, poručio je Lajčak. "Trenutno je BiH po pitanju evropskih integracija najudaljenija od svih zemalja. Pre godinu dana nije bilo tako, danas je tako", kaže on.

"Zbog toga se smatra da je reformski proces zaustavljen. Ja sam veoma zabrinut zbog toga, a mi time treba da se bavimo, BiH treba da se koncentriše na izazove koji su pred njom", kaže Lajčak.

On je uveren da će uspeti da nastavi "s delima koje su počeli njegovi prethodnici" i najavio da će već danas s članovima Predsedništva BiH razgovarati o političkoj situaciji u BiH.

Slovački diplomata je pre stupanja na dužnost najavio da će u slučaju potrebe koristiti tzv. Bonska ovlašćenja i nametati rešenja kako bi pokrenuo reformske procese.

Tokom primopredaje dužnosti Švarc-Šiling je rekao da će na čelu OHR-a biti "dinamična i sposobna osoba" i dodao kako se nada da će Lajčak s političkim liderima povesti BiH napred".

Memorijalni centar kao peččat mandata

Švarc-Šiling iz BiH odlazi uz ocene da je bio najneuspešniji izaslanik međunarodne zajednice. Kraj njegovog mandata obeležilo je nametanje zakona o Memorijalnom centru u Srebrenici, čime je produbljena politička kriza zbog statusa te opštine.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik juče je najavio mogućnost prekida kontakata s vlastima u Srebrenici ako Rezolucija o posebnom statusu te opštine ne bude stavljena van snage. Dodik smatra da je rezolucija u suprotnosti sa ustavima RS i BiH.

Političari iz Federacije BiH Švarc-Šilingu zameraju jer nije koristio Bonska ovlašćenja i nametao rešenja kako bi otklonio blokade reformskih procesa.

S druge strane, političari iz RS smatraju da je Šiling imao realan pristup prilikama u BiH, sve do poslednje faze mandata i proglašenja zakona o Memorijalnom centru. Taj trenutak ocenjen je u Banjaluci kao konačno svrstavanje na stranu bošnjačkih lidera.

Analitičari Švarc-Šilingovu misiju ocenjuju kao nedorečenu i nejasnu i postavljaju pitanje šta je zapravo bio njegov mandat. Dok jedni smatraju da nemački diplomata i nije imao interesa da uradi nešto ozbiljno, drugi veruju da je njegov mandat bio neka vrsta testa, kako bi se videlo kako bi BiH funkcionisala bez OHR-a.

Kristijan Švarc-Šiling je na dužnosti bio od 31. januara 2006. Miroslav Lajčak je šesti predstavnik u BiH, pošto je Kancelarija predstavnika uspostavljena u decembru 1995.

Dosadašnji predstavnici bili su Karl Bilt iz Švedske, Karlos Vestendorp iz Španije, Volfgang Petrič iz Austrije, Pedi Ešdaun iz Velike Britanije i Kristijan Švarc-Šiling iz Nemačke.

Solana: Zabrinutost zbog BiH

Predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana izjavio je da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog političke situacije u BiH.

"Bilo bi neoprostivo ako bi aktuelni politički lideri BiH svojim građanima uskratili priliku da uživaju u plodovima napretka na evropskom putu. Nažalost, zbog nedostatka napretka u reformama, BiH se suočava s mogućnošću daljeg zaostajanja za susedima", izjavio je Solana za Dnevni avaz.

On smatra da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas BiH zabeležila ogroman napredak u reformi odbrane i uvođenja modernog poreskog sistema, ali da je sada nužno reformisati policiju i ustav BiH.

Solana je naglasio da nema nikave promene u politici međunarodne zajednice u BiH i da se Dejtonski sporazum ne sme podrivati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.